mszp.hu | Gazdaság
2023. január 10. 12:44

Vajon tarthatók az új költségvetés számai?

Mi alapján működik az ország január elseje óta? – tette föl a kérdést Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetése Bizottságának MSZP-s elnöke az ATV Start című műsorában a rendeleti úton módosított költségvetési törvény kapcsán.
A politikus a Vodafone állami megvásárlásáról és az euró bevezetéséről is beszélt a műsor Szigorlat című részében kedden.

Vajda Zoltán emlékeztet: a Fidesz-többség tavaly nyáron áterőszakolta a 2023-as költségvetési törvényt, majd bizonyos részeit a veszélyhelyzetre hivatkozva rendelettel módosította. Ez, mint Vajda mondta, „önmagában (...) is egy zűrös katyvasz”; a „fideszes kollégák improvizálnak”.

„Szómágiának” nevezte, hogy a rendeletet a Fidesz módosításnak nevezi, amikor „valójában ez egy új törvény, ez egy új költségvetés”, hiszen például az eredetileg tervezett 5%-os infláció és 4%-os gazdasági növekedés helyett 15%-os inflációt és 1,5%-os növekedést tartalmaz.

„Ezer kérdésünk lesz” Varga Mihály pénzügyminiszterhez a költségvetési bizottság ülésén – mondta a képviselő. Üdvözölte, hogy Varga azt közölte, elmegy az ülésre, de azt is mondta, ezt „elvárja”, hiszen ezzel a pénzügyminiszter „nem kegyet gyakorol”, pusztán betartja a Fidesz által ősszel elfogadott alaptörvény-módosítást, mely szerint veszélyhelyzetben, rendeleti úton történő törvénymódosításkor az illetékes miniszternek be kell számolnia erről a Parlament vonatkozó bizottságában.

A kérdések között lesz, hogy vajon az egyéni képviselők hogyan nyújthatnak be választókerületük érdekében módosító indítványokat a már hatályban lévő költségvetéshez, amire maga is készül, hiszen „erről szól egy költségvetés”.

Szintén kérdez majd az úgynevezett „Rezsivédelmi Alapról”, melyben a kormány 2610 milliárd forinttal számol. Mint mondta, hónapok óta arról beszélnek a fideszesek, hogy havonta családonként 181 ezer forinttal támogatják a magyar családokat a rezsiben; holott ha az összeget elosztjuk a KSH szerinti 4,1 millió magyar háztartással, az áfa levonása után csak 42 ezer forint jön ki.

„A 40 ezer forint is nagyon szép szám, de biztos, hogy nem 181 ezer forint” – szögezte le.

A Vodafone telekommunikációs cég 49%-ának állami megvásárlását Vajda úgy minősítette: „nem biztos, hogy ez a legfontosabb feladata most egy országnak”. Rámutatott: mivel az ügyletet a kormány nemzetgazdasági jelentőségűnek minősítette, „már az általuk leuralt Versenyhivatal sem vizsgálhatja ezt”.

Felsorolta, hogy ha már „erre van nekik sok százmilliárd forintjuk”, hol hasznosult volna jobban ez a pénz:
  • 100 ezer lakás energetikai korszerűsítésére lehetett volna 3,5 millió forintos vissza nem
  • térítendő támogatást adni belőle;
  • a nyugdíjakat lehetne belőle 10 százalékkal emelni;
  • meg lehetne duplázni belőle a családtámogatásokat, elsősorban a családi pótlékot;
  • meg lehetne háromszorozni a GYED összegét;
  • a gyógyszertámogatást majdnem duplájára lehetne belőle emelni.
Kérdésre válaszolva „nagyon nagy problémának” nevezte a „lopakodó euróbevezetést”, vagyis hogy több szolgáltató, bérbeadó és szerződő fél már nem forintban, hanem euróban határozza meg az árait.

„Ha így spontánul elkezdődik az euróbevezetés, az egy országnak egy kritikusan nagy problémája” – mutatott rá a képviselő.

„Hogyha a hazai fizetőeszközbe vetett bizalom megrendül, az beláthatatlan problémákat jelent” – hangsúlyozta.

A Fidesz „történelmi”, „egyik legmegbocsáthatatlanabb bűnének” nevezte – a magánnyugdíjpénztárak elvétele mellett –, hogy az elmúlt 10 évet az euró bevezetése szempontjából elvesztegette.

Vajda rámutatott: olyan tízéves időszakot vesztegettünk el, amikor nagyon könnyű lett volna a közös európai valutát bevezetni, vagy eljutni legalább a bevezetés „előszobájába”; a mostani gazdasági helyzetben viszont „pokolian nehéz lenne.”

„Horvátországban lehet, hogy nincsenek vármegyék, de január elsejétől euróval tudnak fizetni” – állította szembe a magyar helyzetet a délszláv háborút is elszenvedett horvát gazdaságéval.