mszp.hu | Belföld
2024. február 14. 07:56

Válasszon a nép köztársasági elnököt!

Válasszon a nép köztársasági elnököt!
A kegyelmi botrány is megmutatta, hogy az ellenzéki pártok csak közös fellépéssel tudnak erőt felmutatni, és meghátrálásra kényszeríteni az Orbán-kormányt. Novák Katalin és Varga Judit lemondatásával a történetnek nincs vége. Felelősséggel tartozik a választóknak egy pedofil-mentegető ember szabadon bocsátásáért, és a védtelen gyermekek ellen elkövetett bűnért Orbán Viktor miniszterelnök is. Ebben a kérdésben ismét összefogásra van szükség az ellenzék részéről!

Az MSZP 1989 óta javasolja, hogy közvetlenül válasszunk köztársasági elnököt, örülünk, hogy ezt a javaslatot más pártok is magukévá tették, és hasonlóképpen gondolkodnak. A legfontosabb, hogy visszaállítsuk a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét. Arra van szükség, hogy az államfő őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett, ez ugyanis a Fidesz uralma alatt gyakorlatilag megszűnt. Ezért terjesztette ki az MSZP az aláírásgyűjtést a közvetlen elnökválasztásra is, válasszon a nép elnököt!

A sajtóban megjelent hírek alapján több ellenzéki párt is jelezte, hogy nem kíván közösen jelölni köztársasági elnököt a Fidesz újabb pártkatonájával szemben. Mivel ebben a rendszerben az ellenzék csak közösen tudna alternatív ellenjelöltet állítani, ezért az MSZP ezen pártok döntését tudomásul veszi. Olyan jelöltre lenne szükség, aki nem csak megtestesíthetné a nemzet egységét, hanem akivel kapcsolatban konszenzus is van a pártok részéről.

Az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy az ellenzéki pártok együttes fellépése milyen erővel tudna hatni. Ugyanerre az erőre és együttműködésre van szükség a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választásokon is. Ezért szorgalmazzuk, hogy közös listán induljanak az ellenzéki pártok, mert a Fidesz legyőzhető, közösen több szavazatot szerezhetünk, mint a kormányzó pártok.

Most van a legnagyobb szükség arra, hogy megmutassuk a választóknak: képesek vagyunk értük összefogni!

Kunhalmi Ágnes,

az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok