2012. január 08. 10:15

Válasz a Magyar Bírói Egyesületnek

Két évvel ezelőtt, amikor a számomra utolsó ülésen leköszöntem tagságomról az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban, beszédemben megfogadtam: szakpolitikusként a jövőben is mindent meg fogok tenni az igazságszolgáltatás függetlenségéért.

Országgyűlési képviselőként és a megszüntetett OIT volt tagjaként tehát nem csupán lehetőségem, hanem kötelességem felhívni a figyelmet arra, hogy az új szervezeti törvény súlyosan veszélyezteti a függetlenséget, s ha van olyan bírósági vezető, aki politikai megrendelést teljesít, annak tette nem marad következmények nélkül. Kötelességem ezt megtenni éppen a munkájukat tisztességesen végző közel háromezer bíró, a jogkereső állampolgárok, valamint a demokrácia védelmében.

Nem csodálkozom azon, hogy az általam amúgy tiszteletreméltónak tartott Magyar Bírói Egyesület védi az igazságügyi reformot, hiszen - saját honlapjuk tanúsága szerint - több olyan ülésén tárgyalta meg a tervezetet, ahol az igazságügyi államtitkár és több kormánypárti képviselő - például az a Gulyás Gergely, aki azonnal csatlakozott az egyesület közleményéhez - is rendszeresen felszólalt, ellenzéki viszont egyikre sem kapott meghívást. Épp a tisztelet okán nem tiltakoztunk eddig ez ellen nyíltan. De ha az egyesület politikai vitába bonyolódik, hát most megteszem.

A Magyar Bírói Egyesület - nyilvánvalóan akaratán és legjobb szándékán felül - alapot szolgáltatott a Fidesznek ahhoz, hogy a kormánypárt rájuk és az ő egyetértésükre hivatkozva anélkül nyújtsa be a bírói önkormányzatot felszámoló bírósági szervezeti és jogállási törvényt, hogy azt egyeztette volna a Legfelsőbb Bíróság elnökével és az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal. És valószínűleg feltűnt az egyesület vezetésének, hogy az a két törvény, amit most védelmükbe vettek, az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett számos hazai szakember, s a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke szerint sem felel meg a jogállamiság kritériumainak. Ezen kívül az az Európai Bírói Egyesület, akihez most, ha jól értem, fordulni kívánnak, az európai sztenderdekkel összeegyeztethetetlennek minősítette legfontosabb rendelkezéseit.

Az egyesület nem adott ki közleményt sem akkor, amikor a bírák döntési jogát korlátozó semmisségi törvény volt napirenden, sem akkor, amikor a bírói kar 10 százalékát kényszerítettek nyugdíjba, de most fontosnak tartotta.

Bízom benne, hogy az egyesület eddigi működéséhez híven a jövőben is a 2900 bíró, s nem a most megválasztott néhány bírósági felsővezető érdekét védi majd, és tartózkodni fog a politikai megnyilvánulásoktól. Mostani közleményük pedig csupán pillanatnyi megingás volt.

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő,
az OIT volt tagja