2012. március 13. 14:00

Válasz Molnár Csaba nyílt levelére

Tisztelt Képviselő Úr, Kedves Csaba!

Az Országgyűlés plenáris ülésén a Magyar Szocialista Párt vezérszónokaként világosan és egyértelműen kifejezésre juttattam a 2006 őszi eseményekről készített Balsai-jelentésről kialakított álláspontunkat. Pártunk minden képviselője egyetért azzal, hogy Balsai dolgozata nem egy vizsgálati jelentés, hanem egy koncepciós eljárás eszköze, ami semmi más célt nem szolgál, mint a rendőrök és a politikai ellenfelek bűnbaknak állítása révén elterelje a figyelmet az elmúlt hetekben egyre drámaibb méreteket öltő gazdasági és szociális összeomlásról. A Balsai-jelentés szakmai színvonala Schmitt Pál disszertációjával vetekszik, csak ezért nem doktori fokozat, hanem alkotmánybírói szék járt elismerésként. Az MSZP e fércmunkát parlamenti vitára sem tartja érdemesnek, így frakciónk a vezérszónoki felszólalás elhangzása után a vita további szakaszában, és a jelentés megszavazásában sem vett részt. Négy képviselőnk tévedésből nyomott gombot, amiért mindenkitől elnézést kértünk.

Kedves Csaba!

Felhívom a figyelmedet, hogy az Országgyűlés vitájában a jobbikos és fideszes képviselők őrjöngése közepette felszólalóként én álltam ki a Balsai-jelentéssel szemben. A Magyar Szocialista Párt egyedüli politikai erőként nézett szembe politikai felelősségével, és követte meg a 2006-ban megsérült civileket és a szolgálatot teljesítő rendőröket és ítélte el a törvényeket megsértőket, legyenek bár tüntetők vagy rendőrök.

Látom Neked és a DK-nak nagyon fontos ügyről van szó. Jó lett volna, ha bátorságotokat a jelentés készítőivel szemben, a parlament falai között is láthattuk volna. Biztos, hogy elegánsabb és hitelesebb, mint egy nyílt levél formájában a volt pártotokat támadni.

Mint mindenki, Te is tisztában vagy vele, hogy előfordul véletlen félreszavazás a parlamentben.

Erre számtalan példa van, még Veled is megesett ez. 2010. december 23-án egyedüli szocialista képviselőként megszavaztad a Sztrájktörvény fideszes módosítását, amivel elvették a dolgozóktól az érdekérvényesítés leghatásosabb eszközét.

Feltételezem, hogy akkori igen szavazatod nem jelentett sem elvi, sem politikai állásfoglalást, ahogyan négy képviselőnk mostani igen szavazata sem. Mert ez nem elvi és politikai, hanem technikai kérdés.

Te ebben az ügyben nem egy véletlen félreértés áldozata, hanem tudatos félremagyarázás elkövetője vagy. A probléma technikai, de kétség kívül szerencsétlen. Próbálkozásod viszont méltatlan egy felelős politikushoz. Kivált, ha azzal a párttal szemben használsz ilyen eszközöket, amelyiktől a mandátumodat kaptad.

Üdvözlettel:
Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő