MTI/mszp.hu | Belföld | országgyűlés parlament
2017. szeptember 18. 19:07

Nemzeti konzultáció, Oktatás, Egészségügy

Nemzeti konzultáció, Oktatás, Egészségügy
Ülésezett a Parlament.

A valódi kérdésekről kellene szólnia a nemzeti konzultációnak

Az MSZP szerint az embereket foglalkoztató valódi kérdésekről kellene szólnia a Fidesz által meghirdetett nemzeti konzultációnak. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta, a választókat az érdekli, miért nincs a falujukban háziorvos, miért kell a családtagjuknak külföldön dolgoznia, miért mindig a fideszes vállalkozó kapja a megrendelést. A szocialista politikus szerint 2018-ban kormányváltás kell, amely után "igazságot tesznek" a közéletben, mert nem lehet, hogy Mészáros Lőrinc óránként 11 millió forintot keressen még akkor is, ha alszik. Úgy látta, hogy az MSZP és a miniszterelnök két különféle világban él, két "szélmalomban" őrölnek. A kormányfő világát úgy írta le, mint ahol a miniszterelnök Don Quijoteként vagy Sancho Panzaként küzd a démonaival, Brüsszellel, Sorossal, a kommunistákkal, a nihilistákkal. A másik világ pedig a valóság, ahol ott van Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Rogán Antal szomszédjai, Garancsi István, a közpénzszivattyú, az orvos nélküli kórházak, a széteső iskolarendszer és hatszázezer kivándorolt magyar - mondta Tóth Bertalan, aki szóvá tette az azeri baltás gyilkos kiadását is. Szerinte a nemzeti konzultáció nem más, mint "egy mocskos üzlet", amivel a kormánypártiak barátai keresnek pénzt. Hozzátette: ez a konzultáció kísértetiesen hasonlít a tavalyi kvótareferendumra. Miniszterelnök úr, önöknek nem tűnt fel, hogy azt el tetszettek bukni? Emlékszik rá, öt háromra? - kérdezte, megjegyezve: ötmillióan mondtak nemet a gyűlöletkeltésre. Tóth Bertalan azt mondta, az MSZP kormányra kerülve adómentessé teszi a minimálbért, megduplázza a nyugdíjminimumot, igazságot tesz az energiaszámlákban, ingyenessé teszi az első diplomát.

Alacsony a magyar oktatás színvonala

Hiller István azt mondta, hogy miközben a World Economic Forum friss jelentése szerint a magyar oktatási rendszer színvonala alacsony, ami az ország leszakadásához vezet a kormány tanévkezdésre kiadott közleményben viszont az áll, hogy esélyegyenlőséget és versenyképes tudást biztosító magas színvonalú köznevelés jön létre. A szocialista képviselő kiemelte, hogy a kormányzat megszegte azt az ígéretét, amelyik szerint idén szeptemberben minden egyes pedagógus béremelést fog kapni. Az MSZP ezért törvényjavaslatként be fogja nyújtani a kormány eredeti ígéretét - emelte ki. A legtekintélyesebb közoktatással foglalkozó felmérés, a PISA egyértelműen megállapítja, hogy a közoktatás zuhanórepülésben van - mondta Hiller István. A válaszadó Rétvári Bence azt felelte, hogy a szocialisták alulfinanszírozták a köznevelési rendszert, a rendszerváltozás óta csak az MSZP-SZDSZ kormány csökkentette a pedagógusok bérét, csak a szocialisták akartak általános tandíjat bevezetni. A jelenlegi kabinet béremelést indított és nem elvett egy havi pedagógusbért. Ennek az utolsó részlete volt az, amit most szeptembertől kapnak meg az érintettek és azt az októberi fizetési értesítőjükben látják majd - emelte ki.

Miért nem építik meg a 26-os elkerülő utat?

Gúr Nándor interpellációjában arról beszélt, hogy nem épült meg a 26-os elkerülő út, pedig az érintett térségben, a Sajóvölgy egyes településein eközben naponta több mint 15 ezer autó halad át. A szmogtérkép alapján ez az egyik legszennyezettebb térsége az országnak - hangsúlyozta. A Fidesz ígéretet tett arra, hogy 2016-ra elkészül a szakasz, de ezt az ígéretet nem váltották be, sőt 2022-ig egyetlen fillér sincs a megvalósításra - emelte ki. Miért gátolják, hogy az út megépüljön - tette fel a kérdést.

Valóban kihozható 15 ezer forintból az iskolakezdés?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, hogy valóban kihozható 15 ezer forintból az iskolakezdés, mint a KSH adatai mutatják? Szerinte ezek erősen kozmetikázott adatok, s kíváncsi volt arra, melyik család tudta ennyiből az iskolakezdést megoldani. Kitért arra is, hogy az alanyi jogon járó családi pótlékot egy fillérrel sem emelte a kormány, az jelentősen veszített értékéből. Megpróbálták azt is elhiteti, hogy dupla családi pótlékot kapnak a családok, de csak annyi történt, hogy a szeptemberit néhány nappal előbb utalták át, szeptemberben viszont egyáltalán nem lesz juttatás. Felidézte a családi pótlék 40 százalékos emelésére, és a szeptemberi juttatásra vonatkozó javaslatukat, s azt kérdezte: támogatja-e azt a kormány.

A kormány tovább akar centralizálni az alaptantervvel

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a Fidesz 2012-ben olyan alaptantervet írt, amelyek a tanárokat "alattvalókká" fokozta le. Ez az alaptanterv megtanulhatatlan és megtaníthatatlan mennyiségű tananyagot tartalmaz - fogalmazott. A kabinet most egy új tantervvel tovább szeretne centralizálni - tette hozzá a képviselő, aki azt akarta tudni, hogy kik és mire költenek 2,4 milliárd forintot egy alaptanterv megírása során. Bekerülnek-e az alaptantervbe az MTA kutatásainak eredményei, annak elkészítését milyen szakmai vagy társadalmi vita előzte meg a tervezést.

Lassan nem lesz pedagógus, aki tanítson!?

Hány kilakoltatásra kerülhet sor a tél beállta előtt?

Ez Önöknek a demokrácia?

Felismeri a parlagfüvet Miniszter Úr?