Nyugat.hu | Belföld | választás 2014 Szombathely
2014. április 07. 16:39

Választási csalás Szombathelyen? – A szavazatok ellenőrzését kérjük

Eredetinek tűnő, de hamis bélyegzővel lepecsételt szavazólapokat találtak egy szavazókörben.

Szombathely 20. sz. szavazókörében, a Váci iskolában szavazatszámlás közben két olyan szavazólapot találtak, amiken nem a szavazókör pecsétje volt. Az egyik szavazólap egyéni, a másik listás volt, és mindkét szavazat a Fideszre érkezett.

Kisebb és más formájú pecsét

A szavazatszámláló bizottságba delegált MSZP-s tag ezt jelezte a bizottságnak, a bizottság megállapította, hogy a pecsét színe megegyezik a hivatalos bélyegző színével, ám annál jóval kisebb és más forma található rajta. A két szavazatot eredménytelennek minősítették.

A párt elküldte nekünk az esetről felvett jegyzőkönyv és a két szavazólap másolatát, galériánkban megnézhetők.

Czeglédy Csaba, a baloldal szombathelyi kampányfőnöke kérdésünkre kijelentette, az eset választási csalás gyanúját veti fel. Ha az egyéni és a listás szavazatok között egy-egy hamis bélyegzős szavazólapot találtak, akkor könnyen lehet, hogy ezekből több is van. Ráadásul komoly aggályokat vet fel, hogy a szavazólap eredetinek tűnik, pedig azokat szigorúan nyilvántartják és őrzik. (Megírtuk, hogy fegyveres őrök kíséretében szállították a szavazólapokat és a többi dokumentumot Szombathelyre.)

Kérik a szavazatok átvizsgálását

Czeglédy kijelentette, az eset miatt a helyi választási bizottságnál kezdeményezik az összes, Szombathelyen leadott szavazólap bélyegzőjének vizsgálatát, és ennek eredményétől függően kérik meg a választási bizottságot, hogy tegyen feljelentést választási csalás gyanújával. Hozzátette, ha a bizottság ezt nem teszi meg, akkor a párt tesz feljelentést.

Felhívtuk a szombathelyi választási irodát, a választási bizottságot nem értük el, ők csak az ülések idején tartózkodnak az irodában. Annyit tudtunk meg, hogy az irodához eddig nem érkezett bejelentés, és nem tudtak az esetről sem. A bejelentéseket egyébként a szavazást követő három napon belül lehet megtenni.

Az ügynek mindenképpen lesz folytatása, amint új információkat kapunk, azokat közöljük.