Belföld | közlemény önkormányzatiság
2012. november 15. 15:39

Választási félidőben a Heves megyei önkormányzatok

- Heves megyei önkormányzatai és az állampolgári ügyintézés rosszabb helyzetben van, mint két éve. A megyei kormánypárti politikusai szótlanul tűrik, hogy ellehetetlenül a megye oktatási, egészségügyi és szociális ellátása - kezdete csütörtökön Gyöngyösön, Hiesz Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóját dr. Sós Tamás.

GDP arányos, ezen területekre vonatkozó kiadások szintje a rendszerváltás óta, soha nem volt ilyen alacsony. Ez nem a válsággal, a lehetőségekkel, hanem a kormány prioritásaival függ össze.

- Az utolsó közösségszervező erőt, az önkormányzatokat szétverték.  Az önkormányzati vagyontárgyakat az állam ellenszolgáltatásként elveszi. A települések számára előnytelen megállapodások aláírására szorítják az önkormányzatokat. Tartalmi kérdésekbe a helyi közösségek, polgármesterek, önkormányzati testületek nem tudnak beleszólni – folytatta az MSZP országgyűlési képviselője.

Elhangzott, az iskolák működtetésében a „számla kifizetése”, „raktárosi feladatokra” kárhoztatják a polgármestereket. A várólisták hosszabbak lettek. A szociális ellátásban részesülők kiszolgáltatottsága nőtt az elmúlt kettő évben. Felszámolják az iskolák önállóságát, autonómiáját.

Hiesz György, az MSZP gyöngyösi városi frakcióvezetője hozzátette, hétvégén fogják terjeszteni azokat a szórólapokat, amelyekben értékelik a két év munkáját, a tíz választókerületben és a városban történteket.

- A tavalyi év végére elfogyott a jobboldal többsége a képviselőtestületben, ezért 2012-ben született egy együttműködési megállapodás a FIDESZ frakcióval, amely egyezség biztosítja a város működőképességét. Ez az egyeztetési folyamat ma is működik, igaz nem zökkenőmentesen - ecsetelte az állapotokat Hiesz György.

Mint elhangzott, nem volt igaz a kormánypárti oldal azon 2011-es állítása, miszerint csődben van a város, hiszen hitelfelvétel nélkül, intézmények bezárása és jelentősebb megszorítások elkerülése mellett sikerült nagymértékben csökkenteni a város adósságát. Viszont az is látszik – a szocialista politikus szerint –, hogy a városvezetés lobbi ereje nem olyan erős, mint például Hatvané, hiszen a szocialista kormány időszakában megnyert pályázatokon kívül egyetlen jelentős beruházást nem sikerült felmutatniuk Gyöngyösön, komoly beruházási pénz nem jött a városba.

A két megyei MSZP-s vezető szerint a FIDESZ-KDNP Heves megyei politikusai nem ezt ígérték 2010-ben. Becsapták a választókat. Káosz és kapkodás van az átalakításoknál. Az ügyintézőket is lehetetlen helyzetbe hozzák, információk hiányában.

A szocialisták 2014-ben kormányra kerülve valódi autonómiát, önállóságot kívánnak adni az önkormányzatoknak.