Választási győzelem után, EU-elnökség előtt a litván szociáldemokraták

„Litvánia büszke lehet arra a progresszív irányváltásra, amely az LSDP kormányra kerülésének köszönhetően tapasztalható. Bízom benne, hogy ez európai uniós szinten is vissza fog tükröződni” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke a Litván Szociáldemokrata Párt (LSDP) kongresszusán, amelyet szombaton rendeztek Vilniusban.

Az LSDP tavaly decemberi választási győzelme óta, most került sor először kongresszusra, ezért Gurmai Zita sok sikert kívánt Algirdas Butkevičius miniszterelnöknek kormánya munkájához, különös tekintettel a júliusban hivatalba lépő, féléves litván EU-elnökség idejére. Beszédében a magyar EP-képviselő kitért az európai ifjúsági garanciára, amely szerinte kiváló lehetőséget jelent Litvániának, hogy – az ír munkáspárti kormány által vezetett, 2013 első félévi EU-elnökség munkájára építve – sikeresen kezeljék Európa jelenlegi, talán legsúlyosabb válságát,: a fiatalok munkanélküliségét.

Gurmai Zita elismerését fejezte ki Algirdas Butkevičius miniszterelnöknek, amiért az LSDP nőszervezetének vezetője, Birutė Vėsaitė személyében, női gazdasági minisztert nevezett ki, világosan jelezve elkötelezettségét a nemek közötti esélyegyenlőség iránt. Az Európai Szocialisták Pártja idei prioritásához illeszkedve, Gurmai Zita sürgette a litván kormányt, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítását kiemelt célkitűzésként kezeljék a féléves EU-elnökség során is. Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban áttörést sikerül elérni a szülési szabadságról szóló uniós irányelv-tervezet ügyében, amelyet a tagállamok konzervatív kormányai eddig sikeresen blokkoltak a Tanácsban.