mszp.hu | választmányi ülés
2017. október 07. 10:14

Választmány - 2017 október 7.

Közvetítés az MSZP választmányának üléséről.

Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre

14:31

11:24

Korózs Lajos felszólalása: Helyes volt a baloldali fordulat. Hiányosság volt, hogy ennek nem fejtettük ki minden vonatkozását. Hozzá kellett volna tenni, hogy meg fogjuk változtatni az elosztási rendszereket. 

11:23

Katona Tamás hozzászólása: A balra fordulás programja helyes volt, és folyatni kell: világos program kell a továbblépéshez. 2018 azon fog múlni, hogy hányan mennek el szavazni, és szavazási hajlandóságot a jó program növeli. Ebben az egészségügy, oktatás, a társadalom kettészakadásának megállítása, modernizáció jelenti a csomópontokat.

11:22

Ipkovich György hozzászólása: A vállalásunk megmaradt, arra kell figyelnünk, hogy a vállalást hogyan vigyük tovább. Volt már olyan kampányunk, ahol nem volt miniszterelnök-jelöltünk, és mégis választást nyertünk. 

10:51

Hiller István felszólalása:

Egy párt akkor él, ha az országával, körülményekkel képes foglalkozni. Célunk továbbra is a kormányváltás a demokratikus erők összefogásával. A kormányváltás egy lehetőség arra, hogy igazságos és boldogabb Magyarországot hozzunk létre. A „Tegyünk igazságot!” program, egy karakteres, baloldali párthoz méltó program. Ezt fogjuk folytatni. 

10:10

Molnár Gyula helyzetértékelő beszéde:

Helyes és jó személyi döntést hozott az MSZP 2017 januárjában, februárjában és a kongresszuson is. A markáns baloldali fordulat, közös lista közös jelöltek stratégiája helyes volt, és rövid távon sikerrel kecsegtetett.

De nem volt megfelelő a fogadókészség, sem a külvilágban, sem a lehetséges politikai partnerek között. Nem volt érdekük abban, hogy az út elején mellénk álljanak, mert úgy gondolták, hogy az idő nekik teremt többletlehetőséget.

A problémák a következők voltak:

1.       a partneri együttműködés hiánya

2.       belső viták terhelték az MSZP-t, a tárgyalási pozíciót gyengítették. De semmilyen belső vita nem vezethet oda, hogy egy jelölt, aki elvállalta a feladatot, lemondjon a jelöltségről.

3.       voltak taktikai hibák, amit a közvélemény és a politikai partnerek átfogalmaztak és ellenünk fordítottak. A gáláns ajánlatot is diktátumként közvetítették.

Folytatjuk az elkezdett munkát. Semmit nem dobunk ki az eddigiekből a szemétbe. Javaslom, hogy az MSZP menjen tovább azon az úton és programon, amit Botka László meghirdetett. Az egyenlőtlenségek és az igazságtalanságok csökkentése a cél.

A következő napokban mutassunk fel eredményeket, meg kell mutatnunk az együttműködési készségünket. Minden lehetséges partnerrel tárgyalunk. Csak az egyéni körzetekről beszélünk, a „tetejéről” nem beszélünk most, mert lassítaná és félrevinné a folyamatot. Az MSZP most nem állít miniszterelnök-jelöltet és nem támogatja más párt miniszterelnök-jelöltjét sem.

Az MSZP feladata az, hogy próbáljunk meg külső, civil, a demokratikus ellenzéket egyesíteni képes jelöltet találni, de ez nem a casting időszaka. Ha bárki bármilyen névvel előjön, azt kategorikusan elutasítjuk, csak az MSZP elnöke fog erről beszélni a nyilvánosság előtt és csak akkor, ha végeredmény van.

A politikai partnerekkel demokrácia-minimumról fogunk tárgyalni, a tárgyalás nem lehet csak személyi, technikai kérdés. Október 23-án meg akarjuk mutatni, hogy van esély és remény az Orbán-kormány leváltására. Azon dolgozunk, hogy legyen közös október 23-a.

Horn Gyula pártja nem működhet együtt a szélsőjobboldallal. Ezért újra világossá tesszük, hogy nincs lehetőség semmilyen együttműködésre. 

Kapcsolódó dokumentumok

Tegyünk igazságot.pdf ( 343.1 kB )