mszp.hu | Belföld | választás 2014 közlemény
2014. április 06. 18:59

Választójogot korlátoz a Fidesz törvénye

A demokrácia ünnepére készültünk, de sorban állást tapasztalunk. A Fidesz azzal az indoklással nyújtotta be az új választójogi törvényt, hogy meg akarja szüntetni a sorban állást, biztosítani akarja a választók jogát a szavazáshoz. Ehhez képest ma egészen mást tapasztalunk.

Számos helyről érkezett bejelentés hozzánk arról, hogy több száz méteres sorokban állnak a választásra váró emberek, és sokan nem bírják a sorban állást. Ez nem más, mint a választáshoz való jog korlátozása. Kínos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt még arról beszélt, hogy magas részvételre számít, délután pedig kijelentette, hogy technikailag mindent rendben talált, csak egy helyen látott sort. Vélhetően azért, mert neki csak ezt az egyet mutatták meg.

A Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagunkon keresztül várjuk a magyarázatot arra, hogyan fordulhatott elő ez a helyzet. Fél órával a választás vége előtt az a kérdés, hogy a kormány biztosítja-e valamennyi választópolgár számára azt az információt, hogy mindenki élhet alkotmányos szavazati jogával, aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörbe.

Szeretnénk hinni, hogy mindennek csak technikai, és nem politikai okai vannak. De ez nem változtat a tényen: többen nem tudtak élni szavazati jogukkal.

Tóbiás József,
frakcióvezető-helyettes