mszp.hu | Belföld
2023. július 27. 11:35

Vallja be a kormány, hogy kőkemény megszorításokat terveznek!

Vallja be a kormány, hogy kőkemény megszorításokat terveznek!
A kormányzatnak nem az ünnepi tűzijátékra, hanem a rászorulók megsegítésére kellene milliárdokat költenie, hiszen a jelenleg tűzifa-programnak hívott rendszerben a kapott tüzelő egy hétre sem elég egy családnak. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke csütörtökön az ATV Start című műsorban elmondta, a kormány nagyon nagy bajban van, mivel elkalkulálták magukat, ennek a levét pedig az emberek fogják meginni, hiszen nagyon komoly megszorítások jönnek.

„Egy felelős kormány a nyáron gondoskodik a rászorulók téli tüzelőjéről” – éppen ezért Korózs Lajos szerint a kormánynak nem az ünnepi tűzijátékra, hanem a nehéz helyzetbe kerültekre kellene költenie. A 2010-es kormányváltás előtt a szocialisták mintegy 480 ezer családnak segítettek téli tüzelő beszerzésében, a fideszes kormányzat pedig már 10 éve körülbelül csupán 5 milliárd forintot szán erre. Ezt az összeget azonban az infláció már rég felemésztette, ha ez az áremelkedések arányával emelkedett volna, akkor ez ma 20 milliárd forint lenne.

Az MSZP alelnöke nevetségesnek nevezte a jelenlegi tűzifaprogramot, személyes tapasztalatai is azt mutatják, hogy a kormány által adott pénz egy hétre sem elég egy családnak, csupán arra jó, hogy „kipipálhassák” a programot. Korózs Lajos emlékeztetett 2010 előtt sosem rendeztek ilyen szintű „giga” tűzijátékot, ez pedig csupán értékrend kérdése. Azt, hogy mekkora bajban van az emberek hatalmas része az is mutatja, hogy Debrecenben már az idősek és a gyerekek is sorban állnak a melegétel osztásnál. „Akkor nem azt veszem értékrendként előre, hogy legyen ló-wellness Kisvárdán, hogy legyen vízágy az ellő teheneknek, hanem megnézem azt, hogy 465 ezer nyugdíjas ma Magyarországon a megélhetési minimum alatt, a fizikai megélhetési minimum alatti jövedelemmel rendelkezik, még 120 ezer forintot sem kap” – szemléltette a helyzet súlyosságát Korózs Lajos. Ilyen körülmények között pedig nem százmilliókért kell tűzijátékot csinálni, hanem megvizsgálni a nyugdíjfelzárkóztatási lehetőségeket.

A kormány ÁFA-bevétele 1380 milliárd forint volt, a további különadók pedig ezt tovább növelték, a szocialista alelnök szerint azonban a „gazemberség csimborasszója” pedig nem is a kiskereskedelmi különadó, hanem az, hogy ezen a különadón is van ÁFA. Ez azt jelenti, hogy a forgalmi adó nem 27 százalék, hanem még 31 százaléknál is magasabb. „Ez volt a Fidesznek a csodafegyvere, hogy generálozzák a fogyasztást a jövedelem révén, ha nő a fogyasztás, akkor nő a forgalom, ha nő a forgalom, nő az ÁFA-bevétel, csakhogy itt hónapok óta nagyon komoly reálbér csökkenés van” – vezette végig a kormány stratégiáját Korózs Lajos.

A KSH napokban publikált adatai azt mutatják, hogy az első negyedévben 15,6 százalékos reálbér-csökkenés volt, a múlt hónapban pedig további 3 százalék, ez azt jelenti, hogy már 20 százalék körüli reálbér-csökkenésre lehet számítani. Ez azonban minden jövedelmi csoportot különféleképpen érint. A magyar munkavállalók közel fele semmilyen béremelést nem kapott, egyharmada kapott ugyan béremelést, de az inflációhoz képest közel sem eleget, gyakorlatilag a januári nyugdíj- és béremeléseket tehát „megette” az infláció. Azonban még augusztusban sem lenne késő 3 százalékos nyugdíjemelést adni, pláne, ha atlétikai stadionra, Vodafone-felvásárlásra volt pénz.

Korózs Lajos szerint, ha volt 100 milliárd forint a Vodafone-felvásárlásra, akkor kell lennie 30 milliárdnak arra is, hogy a családok augusztusban egy 13. havi plusz – tehát nem előrehozott szeptemberi – családi pótlékot kapjanak. Ez pedig még mindig kevés lenne, hiszen a családi pótlék összege 15 éve egyáltalán nem emelkedett, az 50-60 százalékát az infláció már rég felemésztette. Ha a kormány dupla családi pótlékot adna, akkor lenne csupán a vásárlóértéken a juttatás összege. Az MSZP alelnöke szerint a kormány hatalmas bajban van, mivel elkalkulálta magát, ennek pedig az az eredménye, hogy most hatalmas megszorításokat kell bevezetnie.

„Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a gazdagok szupergazdagok lettek az elmúlt években a kormányzati politika következtében, és ma már a középosztály is csúszik lefelé és nem tudjuk, hogy hol van ennek a vége” - fogalmazott Korózs Lajos. Végezetül elmondta, hazánkban a kormány a járulékplafon eltörlésével korábban megteremtette a lehetőséget a milliós nyugdíjakra, ez pedig ezt a rendszert is igazságtalanná tette.

Kapcsolódó párttagok