mszp.hu | Gazdaság
2023. június 12. 13:23

Valóban el akarja törölni a kormány a hatósági árakat az élelmiszerárak több mint 40%-os inflációja mellett?

Valóban el akarja törölni a kormány a hatósági árakat az élelmiszerárak több mint 40%-os inflációja mellett?
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az a hatósági árak inflációcsökkentő hatása szinte jelentéktelen, ez pedig arra is utalhat, hogy a kormány ki tervezi vezetni az ársapkákat június 30-a után. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő azonnali kérdésében elmondta, a hatósági árak kivezetése következtében azonnal, jelentősen megdrágulnának az érintett termékek árai, így nem időszerű az ársapkák megszüntetése. Továbbá megkérdezte, készített-e felmérést a kormány az alapélelmiszerek árának várható drágulásáról, valamint, hogy valóban ki akarják-e vezetni a hatósági árakat június végével.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, május 23-án élesen kritizálta az élelmiszerárak drágulását fékező hatósági árakat. Szerinte az ársapkák miatt lett 3-4%-kal magasabb a 2022. év végi, illetve a 2023 év eleji infláció. Ezért azt javasolta, hogy a kormány minél előbb vezesse ki az élelmiszereket érintő hatósági árakat.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az ársapkák inflációleszorító hatása már csak 1% környéki, vagyis szinte jelentéktelen. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a kormány komolyan fontolóra vette, hogy június 30-a után megszünteti a hatósági árakat. 

Gurmai Zita elmondta, mielőtt a kormány meghoz egy ennyire jelentős kérdést, komolyan fontolóra kell vennie egy igen fontos kérdést. Hiszen az élelmiszer-árstop lényege, hogy az alapvető élelmiszereket nem lehet drágábban adni a 2021. október 15-én érvényes áraknál. Azóta eltelt másfél év, ez idő alatt pedig az élelmiszerár drágulás többször is meghaladta a 40%-ot is.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, ha a hatósági árak egyik napról a másikra megszűnnének, akkor az érintett termékek árai egyből jelentősen megdrágulnának. A drágulás hatását pedig már ismerik a magyarok, hiszen a KSH adatai szerint az év első négy hónapjában 10,4%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy ennyivel költöttek kevesebbet a magyar emberek, ennyivel élnek rosszabbul.

Gurmai Zita ezekre tekintettel kérdezte a következőket:

  • Valóban el akarják törölni a hatósági árakat az élelmiszerárak több mint 40 százalékos inflációja mellett?
  • Készítettek-e felmérést arról, hány százalékkal drágulnának az alapvető élelmiszerek a hatósági árak kivezetése után?

Kapcsolódó párttagok