női esélyegyenlőség Európai Unió
2012. október 23. 19:34

Valóban elkötelezett-e az Európai Bizottság az esélyegyenlőség mellett?

Pusztán vágyálmokkal semmiben sem lehet előrelépést elérni, és ez alól a nemek közötti esélyegyenlőség ügye sem kivétel. Nem elég hangzatos célokat megfogalmazni, azokat kézzel fogható és számon kérhető intézkedések formájába is kell önteni - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kedden Strasbourgban.

Az elmúlt hetekben ismertté vált, hogy az Európai Unió javaslattevő szerve, az Európai Bizottság - eleget téve az Európai Szocialisták Pártja hosszú ideje hangoztatott kérésének - kötelező erejű javaslatban minimális nemi arányokat határozna meg a nagyvállalatok vezetőtestületeiben. A javaslat hivatalos benyújtásáról keddi ülésén szavaz a biztosok kollégiuma. A szavazást megelőzően, az Európai Parlament plenáris ülésén rendezett vitában a képviselő arra szólította fel az Európai Bizottság jelenlévő elnökét, hogy a biztosi testület egységesen álljon ki a nemi kvótákról szóló tervezet mellett.

“Ez nem pusztán esélyegyenlőségi kérdés: igazi demokrácia csak a férfiak és nő arányos képviselete mellett működhet. Így valamennyi biztosnak közös felelőssége a javaslat elfogadása és az arányos képviselet ügyének előmozdítása” - hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a Bizottság mai döntésével világos jelzést ad arról, mennyire gondolja komolyan a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét.

A további európai uniós fejleményeket értékelve a képviselő rámutatott: az EU vezetői sorra jelentik be az eredetileg az európai szocialisták által felvetett javaslatok megvalósítását. “A múlt heti uniós csúcstalálkozón 10 tagállam hivatalosan is bejelentette, hogy támogatják a nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. A jövőre hivatalba lépő ír uniós elnökség pedig az Európai Ifjúsági Garanciára vonatkozó törekvéseinket biztosította támogatásáról. Ezek az általunk már hosszú ideje szorgalmazott javaslatok hatékony eszközöket fognak adni a válság hatásainak leküzdésére” - fogalmazott Gurmai Zita.

Ma délután, miután Reding biztos bejelentette, hogy a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó irányelv vitája elmarad – de még november vége előtt felkerül a Bizottság napirendjére -, Gurmai Zita kifejtette: „Reding hibája, hogy személyes keresztes hadjáratot kreált egy gyenge lábakon álló javaslatból. Képtelen volt politikai ambícióin túllépve sikerre vinni egy kiemelt jelentőségű ügyet, amelynek nagyon súlyos következményei lesznek. Komoly visszalépés ez minden nőnek, akinek megvan a képessége és szándéka arra, hogy pozitív hatást fejtsen ki az európai vállalati kultúrára.”

Gurmai Zita kiemelte annak jelentőségét, hogy erőltetni kell az „alaposan átgondolt, sikeres intézkedéseket, amelyek megvalósítják a vállalati női kvótákat. Manapság a cégek testületeiben hét tagból csupán egy nő és mindez nagy valószínűséggel változatlan marad mindaddig, amíg mi cselekedni nem kezdünk.”