Belföld | tömbkórház kórház
2013. október 02. 12:24

Valóban haldoklik az egészségügy?

Fenntartom a kérdéseimet Mangol Csilla, nyíregyházi kórház főigazgató felé továbbra is. Végre beszéljen már arról, hogy mi van a megyénkben kórház ügyben – ezekkel a szavakkal nyitotta meg sajtótájékoztatóját Halmi József.

Nem kaptunk válaszokat - a megyei közgyűlés előtt - tőle sem, ez tehát a helyi fideszes országgyűlési képviselők tétlenségét is jelzi. "Ha nem áll ki a nyilvánosság elé, valószínű takargatni valója van" – fejtette ki a szocialista képviselő.

Halmi József újabb névtelen levelet kapott egy betegtől. A levélből idézve, elmondta, haldoklik az egészségügy, köztük kiemelten a fehérgyarmati és vásárosnaményi kórház. Míg az ellátáshoz szükséges alapvető szakmai anyagokra a megyében (fertőtlenítőszerekre, gyógyszerekre, ágyneműkre) nincs pénz, addig Szondi Zita, a mátészalkai kórház ügyvezető igazgatónője nyaralni viszi a családját közpénzen, hivatali autóval Horvátországba.

"A felső vezetők még mindig kiveszik az egészségügyből, azt, amit tudnak. Az sem baj, ha szegény beteg ordít a fájdalomtól, a nővér szembe kell álljon vele, hogy nincs gyógyszer, mert elfogyott a pénzügyi keret" – osztotta meg véleményét egy névtelenségét kérő, aggódó beteg a nyilvánossággal.

A már korábban kapott névtelen levélből is kiderült, tudatta a képviselő, hogy gépkocsi használatnál, engedélyezett magánhasználattal a felső vezetésből 6–8 fő a kórházban 2011-ben megközelítőleg 4.800.000 forintot, 2012–ben 6 millió forintnál is többet, míg 2013 első három hónapjában, közel 2 millió forintot költöttek.

Ezúton ismételten megkérjük Mangol Csilla főigazgató asszonyt válaszoljon, igazak – e az állítások, amelyeket a névtelen levelekben kapott adatok tartalmaznak? "Magánhasználatként, munkahelybejárásra gondolok, ha igaz az, hogy Szondi Zita horvátországi nyaralására is a szolgálati autót használt, akkor szeretném megtudni, mennyit fizetett be a kórház kasszájába"- folytatta kérdéseit a helyi képviselő.

Kiss Zoltán idejében (a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding Zrt. korábbi vezérigazgatója) még a parkolási díjhoz is hozzá kellett járulni. "Igaz – e az, hogy ellátási problémák vannak a kórházban, hogy műtétek maradnak el forráshiány miatt, hogy kevés a tisztítószer? Hogyan halad a nyíregyházi tömbkórház beruházása, mivel azon kívül, hogy le van zárva egy terület, nem látható semmiféle előrelépés. Nincs-e csúszás a beruházás ügyében?" – tette fel a kérdéseket Halmi József, helyi alelnök.

Az MSZP felszólítja a kórház vezetését, koncentráljanak a betegellátásra, szüntessék meg a folyamatos pazarlást! Amit a vezetők elherdálnak, mihamarabb kerüljön vissza az ellátórendszerbe és a becsületes kórházi szakdolgozók zsebébe.