mszp.hu
2015. szeptember 11. 14:08

Valóban működnek a reformok?

Halmi József, megyei alelnök a „működő” kormányzati reformokról tartott tegnap sajtótájékoztatót.  Korábban a minimálbéremelés mentén nyilatkozott, most pedig a szociális ellátás területe felől véleményezte a Fidesz által agyonreklámozott reformokat.

2002 – ben a Medgyessy-kormány rengeteg a családok pénztárcáját kímélő juttatást vezetett be, mint dupla családi pótlék, szociális rászorultság alapon – ingyenes iskolai és óvodai étkezés, ingyenes tankönyv, adókedvezmények, amelyek 2010 – ig is működtek. A minimálbér utáni adókedvezmény 2002 – 2010 között igen jelentős volt, hiszen a fizetendő adó akkoriban nulla forintra volt tehető.

Ma látjuk a reformok kapcsán, hogy újra van ingyen étkezés, a bölcsődések is ingyen étkeznek, csak más jogcímen szedik be ugyanazt a pénzt.  - jelentette ki Halmi József.

Egy gyerek után, ha eddig 10.000 forintot fizettünk étkezésre augusztusig a bölcsődékben, akkor ez  mára valóban megváltozott. Bár most is 10.000 forintot fizetünk, csak más jogcímen, az étkezés kategóriát kihúzták, ott nulla forint szerepel. Jó lenne ha odaírná, a Fidesz kormány a reklámtáblára azt is, hogy ők vezették be a bölcsődei díjat, ami eddig ingyenes volt.

Az iskolákban is látjuk, hogy a gyerekek nagy része ingyen étkezik, - akárcsak az MSZP kormány idején - csak a rászorultsági elvvel van problémám. – nyilatkozott a képviselő. „Győrteleken tapasztaltam éppen a napokban, hogy egy gyámszülő, - aki egy nagymama - nem fér bele az unokája a Fidesz kormány híres ingyenes étkeztetésébe, mert a nyugdíja, és az árva ellátás összege meghaladja a gyermekvédelmi kedvezményhez szükséges egy főre jutó jövedelemhatárt.” Kik kapnak ma ingyen étkezést?  - tette fel a képviselő a kérdést. Akik gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

Amíg a Fidesz közeli barátok és családok gazdagodnak, a társadalom szegényedik. – jelentette ki.

A közmunka is ellentéteket szül. A mezőgazdaság területén nem tudnak napszámost felvenni, mert beerőltettek mindenkit a közmunkára. Bár az önkormányzat kölcsönadhat idénymunkára embereket a vállalkozónak, csak ez esetben joggal vetődik fel a kérdés, hogy a felvett támogatást vissza kell – e fizetnie annak az önkormányzatnak. aki fizetés nélküli szabadság terhére kölcsönadja a közfoglalkoztatottját.

Hazugság kampánnyal álcázza a sikertelen kormányzást a Fidesz.  – hangsúlyozta Halmi József. „START” -nak nevezik mára a közmunkaprogramot is, ezen a területen is a szocialista kormányok korábbi rendszerét másolják. Az adójóváírás, mint családi kedvezmény társadalmi feszültséget szül, és közben a szegény embereket, még szegényebbekké teszi a kormány.

A Fidesz módjára működtetett magyar reformok nem működnek! – jelentette ki tegnap a szocialista politikus.