mszp.hu | Belföld
2023. december 04. 15:37

Valóban tisztogatás volt a honvédségnél?

Sajtóértesülések szerint azok a 45 év feletti katonák, akiket az év eleji tömeges elbocsátási hullámot lehetővé tevő rendelet alapján küldtek el, csak külön engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél, valamint a kormány és a miniszterek felügyelete alá tartozó szerveknél.
Az MSZP szerint ezek a katonák különösen nehéz helyzetben találták magukat, hiszen a munkaerőpiacon nem könnyű 25 évnyi katonai tapasztalattal elhelyezkedni. Logikus választás lehetne például, hogy valaki a munkaerőhiánnyal küzdő rendőrségnél próbál meg munkát vállalni, de ez a határozat alapján szintén csak kormányzati engedéllyel lehetséges.

Mindez nem csak az elbocsátott katonák számára okoz nehézséget, hanem árnyékot vet a jelenlegi állomány tagjaira, valamint lerombolja a bizalmat a pályaválasztás előtt álló fiatalokban is, hiszen ezek után nem lehet komolyan venni a kiszámítható életpályamodell ígéretét, és ezek után már nem lehet biztos, stabil munkahelyként tekinteni a honvédségre.

Az MSZP szerint a kormányzat döntése azért is érthetetlen, mivel a minisztérium ciklusok óta küzd a honvédség létszámának növeléséért.

Harangozó Tamás ezért írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez, hogy kiderüljön valóban külön engedélyhez köti-e a kormány az év elején tömegesen elbocsátott katonák kormányzati elhelyezkedését. Ha a feltett kérdésekre nem érkezik érdemi válasz, azzal nem csupán tovább rombolják az állomány bizalmát, de világossá is teszik, hogy az elbocsátásokkal nem a tiszti állomány „fiatalítása” volt a cél, hanem egyszerű politikai tisztogatás megvalósítása.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke