mszp.hu | Belföld
2024. május 10. 11:39

Valódi baloldali alternatívát mutat az MSZP Józsefvárosban

Valódi baloldali alternatívát mutat az MSZP Józsefvárosban
Az MSZP a végsőkig kitartott az összefogás mellett Józsefvárosban, még a múlt héten is ezért küzdöttek a szocialisták, azonban mégsem sikerült megegyezni Pikó András polgármesterrel, aki a jelenlegi négy MSZP-s képviselő közül csak eggyel hajlandó folytatni a munkát. A Magyar Szocialista Párt ezért saját polgármesterjelöltet állít, Szili-Darók Ildikót, a 8. kerület jelenlegi alpolgármesterét. A szocialista jelölt csütörtökön a Klubrádió Esti Gyors műsorában adott interjút, melyben ismertette, miképp alakult ki a jelenlegi helyzet, valamint beszélt saját céljairól, elképzeléseiről is.

Józsefváros polgármestere, Pikó András két héttel ezelőtt bejelentette, a jövőben nem kíván együtt dolgozni három jelenlegi szocialista képviselővel, csupán eggyel. Ezt a kerület összes baloldali pártvezetése előtt mondta el, a kerület vezetője pedig nem csak az MSZP-s politikusokkal, hanem a DK egyik képviselőjével sem hajlandó tovább dolgozni. Az MSZP hosszú időn keresztül tárgyalt, még a múlt héten is az összefogásért harcolt Szili-Darók Ildikó is, azonban egy olyan pártnak, mint az MSZP, amely a választókat kívánja képviselni, fel kell készülnie arra is, hogy külön indul. Végül így is történt, a szocialista polgármesterjelölt a jelenlegi alpolgármester, Szili-Darók Ildikó lett.

Mindezek ellenére nem borítékolható a Fidesz győzelme a kerületben, Szili-Darók Ildikó az elmúlt időszakban rengeteg helyi lakosnál kopogtatott, beszélgetett velük, így világossá vált számára, Pikó Andrásnak és a fideszes Sára Botondnak is megvan a saját szavazóbázisa. Ő mindezeket mérlegelve döntött úgy, megméretteti magát június 9-én. Szili-Darók Ildikó egy tisztán baloldali alternatívát képvisel, olyan szavazókat is megszólít, akik eddig nem éltek szavazati jogukkal. Mellettük a Fidesztől elpártoló választókra is számít, akiknek Pikó András politikája sem tetszik. Így tehát egy egyensúlykereső, középutas politikával, valódi baloldali értékek mentén politizál, és ezeket képviseli az MSZP jelöltje.

Szili-Darók Ildikó emlékeztetett, a helyzet azért jött létre, mert a polgármester nem akarta lehetővé tenni, hogy a szocialista, megválasztott képviselők továbbra is pozíciójukban maradjanak. Ők azonban folytatni szeretnék megkezdett munkájukat, erre az egyetlen megoldás – hosszas tárgyalások után – a külön indulás maradt. Többen, akik továbbra is részesei a polgármester elképzeléseinek, ugyan feladják értékeik és elképzeléseik egy részét, csak hogy megmaradjanak képviselőnek.

Az MSZP részéről nincs szó sértettségről vagy külön vonulásról, ez a politika sajátossága, a szocialisták az emberek érdekeit szeretnék képviselni, ezért indulnak külön.

A szocialista polgármesterjelölt szerint egészen új politikai helyzet állt elő most, mint öt évvel ezelőtt. Annak érdekében, hogy a korábbi ígéretek megvalósuljanak, és az MSZP értékeihez hűen politizálhasson, a külön indulás a megoldás.

Szili-Darók Ildikó elmondta, a probléma régebb óta húzódik, azonban mindig igyekeztek megoldásra jutni, az MSZP és a DK azonban már két éve külön frakciót alkot, de az ellenzéki szövetség részesei maradtak. Ez a szövetség az elmúlt fél évben azonban megroppant, a szocialisták nem jutottak információkhoz, utolsó pillanatban jutottak a munkaanyagokhoz, mindezek oda vezettek, hogy már nem tudták képviselni és érvényesíteni véleményüket és álláspontjukat. Ez a helyzet vezetett oda, hogy az utóbbi időszakban már „külön szavazás” is történt. Ilyen volt a közétkeztetés esete, valamint a szakrendelő vezetőjének ügye is. Egyeztetésekkel és tárgyalásokkal elkerülhető lett volna a most kialakult helyzet, azonban erre a jelenlegi polgármester nem mutatott hajlandóságot.