MTI/mszp.hu
2012. február 10. 08:52

Valódi gazdasági és társadalomi változásokra van szükség

A jelenlegi kormány nem tervez tartalmi módosításokat eddigi politikájában, márpedig erre gazdasági és társadalmi téren egyaránt szüksége van Magyarországnak - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke Jászberényben.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: Orbán Viktor évértékelőjéből kiderült: a miniszterelnök nem hajlandó szembesülni a kormányzása során elkövetett hibákkal, sőt egyenesen büszke azokra.

"A kormányfő beszéde nem hazánkról, hanem egy képzeletbeli országról szólt. Az egész olyan volt, mint egy termelési értekezlet, amelynek egyetlen célja, hogy saját híveit bátorítsa" - fogalmazott.

Eközben Magyarországon közel 4 millió ember él a létminimum közelében, 50 ezer gyerek éhezik, 500 ezren munkanélküliek és negyedmillióan nem számíthatnak a szociális ellátórendszer segítségére. Ez a mai magyar valóság - állította a frakcióvezető.

Jelezte: az évértékelő arra is választ adott, hogy a Fidesz tartalmi módosítást nem tervez politikájában, míg konszolidációs elképzelései kizárólag az IMF-fel kötendő megállapodás könnyítését szolgálják.

Márpedig Magyarországnak érdemi gazdaság- és társadalompolitikai irányváltásra van szüksége, hogy kilábaljon a jelenlegi válságból - fogalmazott a szocialisták elnöke, jelezve: az MSZP a jövőben egyre több konkrét javaslattal áll elő a hétköznapi társadalmi problémák megoldására és - nem feladva az országgyűlési munkát - az eddiginél nyitottabb lesz a "parlament falain kívüli" politizálásra.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szocialisták utcai demonstrációkra készülnének. Egyszerűen az emberekkel való kapcsolatteremtésre igyekeznek újabb lehetőségeket és fórumokat teremteni - húzta alá.

A kormány eddigi munkáját ismerve álságosnak és komolytalannak tűnik Lázár János ötpárti egyeztetésre vonatkozó javaslata is. Mindaddig megkérdőjelezhető e szándék őszintesége, míg a kabinet vissza nem vonja az MSZP bűnös pártként való megbélyegzését - vélekedett Mesterházy Attila, aki hozzátette: "nem kívánunk asszisztálni a Fidesz kommunikációs trükkjeihez".

A pártelnök Balogh Bélával, az MSZP jászberényi elnökével közös sajtótájékoztatóján Jászberény fideszes polgármestere, Szabó Tamás munkáját is kritikával illette. Úgy fogalmazott: a városvezető egy év alatt jobban eladósította települését, mint annak korábbi irányítói az elmúlt két évtized során. Ráadásul itt is az országos politikában tapasztalható arrogáns viselkedés jellemzi a "helyi kiskirályokat". Ám ez megbosszulja magát és ahogyan a kormányt, úgy a jelenlegi városvezetést is leváltják 2014-ben - ígérte a szocialista politikus.