mszp.hu | Belföld
2024. április 29. 15:01

Valódi gyermekvédelemre, nem propagandára van szükség!

Valódi gyermekvédelemre, nem propagandára van szükség!
A gyermekvédelem kérdése nem pártpolitika kérdés, hiszen a következő generációkat azért kell megóvni, hogy egészséges felnőttként élhessék le életüket. Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke hétfőn napirend előtt szólalt fel a parlamentben. Azt kérte a kormánytól, sürgősen változtasson politikáján, hiszen a családbarát értékeket nem elég hirdetni, tenni is kell azokért.

A kormány gyermekvédelmi politikájában két fontos szempont eddig sosem kapott szerepet: a gyermekek és az ő védelmük. Komjáthi Imre szerint nem a nemátalakító műtétektől kellene félteni a gyermekeket, hanem olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia a kormánynak, mint a magyar dolgozók külföldre vándorlása.

Az MSZP társelnöke tavaly nyár óta próbálja megtudni, mi volt a kormány magyarázata arra, hogy a gyermekvédelmi képviselők egyharmadát elbocsátották. Ennek eredménye, hogy már vármegyénként egy gyermekjogi képviselő sincs, a kormányzat pedig semmilyen indoklással nem állt elő.

A kegyelmi botránynak erős figyelmeztetésnek kellett volna lennie, hogy a kormánynak változtatnia kell, fel kell ismernie felelősségét. Az MSZP nem csak kritizál, nem csak a hibákat emeli ki, hanem javaslatot tesz arra is, mit kellene tenni. A gyermekeket nem konzultációval és könyvek lefóliázásával kell megvédeni, hanem valódi intézkedésekkel. Minden ilyen irányú javaslatot a kormánypártok lesöpörtek az asztalról. Így nem támogatták a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer működési feltételeinek biztosítását, költségeinek emelését és a dolgozók bérének megduplázását. A kormánypártok szintén nem támogatták a családi pótlék összegének megkétszerezését sem.

Komjáthi Imre kiemelte, a kormány az állami gondozottak zsebpénzének és juttatásainak megduplázását is elutasította. Leszavazta az alapellátás és szakellátás jelzőrendszerének felülvizsgálatát és megerősítését, működésének átláthatóvá tételét, valamint a traumatudatos szemléletmód kialakítását is visszautasították a kormánypártok. Mindezzel a kormány csak azt segíti elő, hogy a bűnösök tovább rejtőzhetnek, a gyermekek pedig tovább szenvednek.

Az MSZP részletes javaslatot tett az asztalra gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint büntetőjogi szigorítással és újtípusú egyeztetésekkel. A kormány erre lekezeléssel és arroganciával válaszolt.

A szocialista képviselő szerint a munkaalapú társadalomhoz jólképzett, fejleszthető tudású fiatalokra van szükség, ha ezektől megfosztják őket, akkor a mai dolgozóknak nem lesz utánpótlása sem, a számuk pedig pláne nem fog nőni. 

Komjáthi Imre végül elmondta, a kormány hiába hirdeti magáról, hogy családbarát, ha az valós tettekben nem nyilvánul meg. Itt nem a politikai hovatartozásról van szó, hanem azokról, akik még egy évszázad múlva is itt fognak élni, a mai gyermekekről, akiket tényleg meg kellene védeni.

Kapcsolódó párttagok