mszp.hu | Belföld
2023. június 04. 10:54

Valódi megbecsülést a pedagógusoknak!

Valódi megbecsülést a pedagógusoknak!
Nem véletlen, hogy 1952 óta közel a tanév végéhez, a nyári időszámítás kezdetén, június első vasárnapján köszöntjük azokat az elkötelezett, hivatásszerető embereket, akikre rábízzuk nemzetünk legdrágább kincsét, a gyermekeinket.

Ők kísérik végig őket  a tudás lépcsőfokain. Ezekért az egyre nehezebben viselhető évekért tartozunk köszönettel nem csak, mint szülők, politikusok, de minden honfitársunk nevében is!

Látjuk, milyen terhek nehezednek ma a pedagógustársadalomra. Sajnos jelentős javulást a kormány részéről még ígéretek szintjén sem várhatunk. Jogfosztás, alacsony bérek, túlterheltség, a tanítás szabadságának korlátozása, csak, hogy a legfontosabbakat említsük.

Az Európai Uniótól kapnánk ugyan támogatásokat az oktatásra, ha az elvárt feltételeket a kormány végre teljesítené.  A mi véleményünk szerint  azonban a magyar pedagógusok bérét mindig a nemzeti költségvetésből kell biztosítani!

Az MSZP ezért azonnali és nagyarányú béremelést sürget. Azon túl, hogy ez mutatná meg igazán a pedagógusok megbecsülését, jelentős lépés lenne az oktatásban 2010 óta halmozódó problémák kezelésében is. A bér rendezése szükséges, de nem elégséges a közoktatás színvonalának emelésére! Követeljük ezért a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyának megőrzését is, a „státusz törvény” tervezetének visszavonását és egy olyan átfogó reformot, amely garantálja a pedagógusok szakmai autonómiáját, csökkenti munkaterheiket, a lexikális tudás mellett biztosítja a gyermekek számára a készségfejlesztést és demokratizálja az oktatás egész rendszerét, egyúttal érvényesíti a diákok jogait is.

a Magyar Szocialista Párt
Országos Pedagógus Tagozata