mesterhazyattila.hu
2012. március 25. 11:36

Valódi megoldást az egészségügyben!

Az erőforrás-tárca vezetői azt mondják: tíz éve nem volt béremelés a magyar egészségügyben. Tudunk róla: tíz éve mi voltunk azok, akik bért emeltek.

Sőt, nincs még egy párt, csak az MSZP, amelyet azzal "vádolnak", hogy túl gyorsan, túl nagy béremelést hajtott végre, többek között az egészségügyben. A szocialisták pontosan tudják, mennyire fontos az orvosok és szakdolgozók anyagi megbecsülése. Azt is megtanultuk, hogy elengedhetetlen a béremelés anyagi fedezete.

Nem fogjuk azért bírálni a Fideszt, mert bejelentette az egészségügyben dolgozók egy részének béremelését. Megérdemelték, jár nekik. Velük örülünk, ha megkapják. Az ország érdeke, hogy a megélhetést fedező fizetéssel itthon maradjanak a szakemberek, és a magyar állampolgároknak nyújtsanak magas színvonalú ellátást.

A kérdés, hogy a keddi bejelentés nyomán változik-e majd valami?

Lássuk világosan, hogy a kormány az elmúlt két évben egyre-másra vonta ki a pénzt az egészségügyből. Holott, a kormányprogram igen kevés megfogható ígérete közül az egyik az volt, hogy az egészségügy több forrást kap majd, mint addig. Ehhez képest növekedtek a közvetlen lakossági terhek a gyógyszerellátásban, hosszabbá váltak a várólisták, tovább amortizálódott az eszközpark. Nem véletlenül menekül majd' mindenki az egészségügyből, amerre lát. A dolgozók külföldre, az a beteg pedig, aki meg tudja fizetni, a privát ellátásba.

A mostani béremelésre sem abból van pénz, hogy a kormány pluszforrást ad az egészségügynek: egy tavaly bevezetett adó és az egészségügyön belüli spórolás szolgál majd fedezetül a tervek szerint.

Itt jön a következő probléma. Semmiféle biztosíték, számítás nincs arról, hogy a várt 15 milliárd forint befolyik a költségvetésbe a chipsadóból - a Matolcsy-féle pénzügyi vezetés amúgy sem a tervezési képességéről vált nevezetessé az elmúlt két évben. A másik forrás még bizonytalanabb. A kormány ugyanis nem számol azzal, hogy ha átalakítja az egészségügy struktúráját, akkor munkahelyek szűnhetnek majd meg, s az elbocsátások egyszeri komoly pluszkiadással járnak. Növekedhetnek továbbá a járulékos költségek, amelyek például abból adódnak, hogy nagyobb utat kell majd megtenni az ellátás helyéig. Tehát bármennyit is lehet megtakarítani - helyenként akár ésszerű intézkedésekkel - az nem "tiszta haszon", hanem költségekkel is jár. Nem látszik, hogy az átalakítással nyerni kívánt 15 milliárd forintból a kormány levonta volna ezeket a felmerülő költségeket.

Mindez azért lenne fontos, mert a béremelésre tényleg múlhatatlanul szükség van. Máskülönben folytatódik az elmúlt két évben drámai méreteket öltő elvándorlás, és alig marad, aki gyógyít Magyarországon.

Továbbmegyek, a jelenlegi béremelés akkor sem elegendő az elvándorlás megakadályozására, ha minden forint, amiről a kormány beszél, valóban rendelkezésre áll. Több évre tervezhető béremelési folyamatra volna szükség, és garanciára - nem ígéretre! -, hogy e folyamat végig is fut. Ellenzéki pártként készek volnánk elköteleződni, hogy kormányra jutva végigviszünk egy jól megtervezett béremelési folyamatot, biztosítva a helyzet javulásának folyamatosságát.

Ám egyelőre nincs ilyen terv, nincsenek számok. A kormány időnyerésre, politikai túlélésre játszik, a legrosszabbat igyekszik elkerülni azzal, hogy pénzeket csoportosít át és olyan pénzeket ígér, amelyek létezése bizonytalan.

S van itt még egy probléma. A kormány szokásos győzelmi jelentései ellenére nagyon sokan kimaradnak a béremelésből: a háziorvosok, az ő asszisztenseik, a védőnők, a gyógyszertári asszisztensek. Ők azok, akikkel a betegek nap mint nap találkoznak, beszélnek, akiktől tanácsot kérnek: az egészségügy hétköznapi arcai. Csak a kormány nézi őket levegőnek.

Az egészségügy többet érdemel. Az egészségügyben dolgozók nagyobb megbecsülést, az állampolgárok összessége pedig biztonságosabb, magasabb színvonalú ellátást várnak. A kormány két éve csak elvesz az egészségügytől, de erősen kétséges, képes-e adni neki bármit is.

Megkönnyítendő a kormány dolgát és elsősorban az egészségügyben dolgozók életét, parlamenti vitanapot kezdeményeztünk. Aki komolyan veszi az egészségügy problémáit és elkötelezett e problémák rendezésére, az támogatni fogja, hogy a forrásteremtésről, a hosszú távú minőségfejlesztésről, az itthon maradáshoz elegendő béremelésről vitatkozhassunk az országgyűlésben.

Mi komolyan gondoljuk, hogy segíteni kell az egészségügynek, remélem, a kormánypárt is.