2012. március 14. 08:47

Valódi megoldást, valódi szociális szövetkezeteket

Amit ellenzékben nem sikerült, most megcselekedte a Fidesz: felrúgta a 2005 óta fennálló agrárbékét. A 2005-ös gazdatüntetés után a traktorok március 13-án hagyták el Budapestet, és most, 7 év után visszatértek képviselőik, hogy jelezzék a dolgok nem jó irányba haladnak. Demonstrációjuknak most nem gazdasági okai vannak, hanem a jövőkép nélküli világgal szemben lépnek fel. Egyetértünk szándékaikkal, és hangsúlyozzuk, a fideszes baráti körök és oligarchák kiszolgálása helyett, valódi megoldásokra van szükség a stabil, biztonságos jövőkép megteremtése érdekében vidéken.

Az új típusú szociális szövetkezetek létrehozása megoldást jelent ugyan az ország 47 leghátrányosabb térségében élőknek, de csak akkor, ha az MSZP által is szorgalmazott intézkedések megvalósításában nem állnak meg félúton. Az, hogy a kormánypárti képviselők újra leszavazták az erre vonatkozó javaslataink tárgysorozatba vételét arra utal, hogy Hegedűs Zsuzsa, a Fidesz és a kormány megint az egyszerűbb utat választja: sokat mond, keveset cselekszik még akkor is, ha véletlenül a jó irányba indul el.

Ahhoz, hogy a rendszer hosszú távon fenntarthatóvá váljon a meglévő intézményi, humán és pénzügyi kapacitások összehangolásával, az európai uniós források átcsoportosításával komplex, vidéki gazdaságfejlesztési programot kell indítani. A vidéki gazdaságban rejlő, kihasználatlan foglalkoztatási és jövedelemtermelési kapacitásokat kell mozgósítani oly módon, hogy a helyben keletkező jövedelem az adott településen maradjon.

Meg kell teremteni a valódi őstermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a szociális szövetkezetek piaci hátterét a folyamatos és stabil működés biztosítása érdekében. Létre kell hozni egy, az ÁFÉSZ-hoz hasonló integrátor szervezetet, amely segíti a szövetkezetek, háztáji gazdálkodók által termelt termékek piacra jutását, valamint elérhetővé teszi a helyi élelmiszer- és energiatermelés technológiai, szakmai és pénzügyi támogatását. Ezek nélkül a rendszer fenntarthatatlan és működésképtelen lesz.

Mindezekről persze nem szól a kormány javaslata, és úgy tűnik, hiába kezdeményeztük ezt már többször is a Parlamenthez benyújtott határozati javaslatainkkal, a Fidesz nem a valós, komplex megoldást, hanem saját baráti köreit támogatja. Lázár János megtalálhatja az általa emlegetett oligarchákat a Fidesz holdudvarában, akik a vidéket is bekebelezték. A cselekvés megmarad a kommunikáció és a barátok kiszolgálása szintjén, és a kormány inkább állami munkaerő-kölcsönzőket hoz létre.


Harangozó Gábor,
országgyűlési képviselő

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő