mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. március 29. 13:32

Valódi oktatáspolitikai párbeszédet ígérnek a jövő tanévre a kormányváltó erők

Valódi oktatáspolitikai párbeszédet ígérnek a jövő tanévre a kormányváltó erők
Most, a válság idején különösen látszik, milyen mérhetetlen kárt okozott a kormány az oktatás elveinek és intézményrendszerének a szétverésével. Ezt a félévet lényegében már elvesztegették; a következő tanévben a kormányváltás hozhatja meg a bizalmat a fiatalok, családjaik és az egész magyar társadalom számára – állítja az MSZP oktatási szakpolitikusa.

Végül mégis beoltatja soron kívül a kormány a pedagógusokat, ugyanakkor bejelentették, április 19-én nyitnak újra az iskolák, amikorra még nem alakul ki a megfelelő védettség. „Az, hogy mégis beoltják a tanárokat jó, de megkésett döntés” – ismertette Hiller az MSZP álláspontját hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Az iskolazárással egyidejűleg kellett volna meghirdetni az oltást, és akkor elkerülhető lett volna a probléma, hogy a vakcina mikor hat vagy nem hat. Azt, hogy mennyivel az oltás beadása után nyissanak az iskolák, a szakemberek kell, hogy eldöntsék, hiszen ez nem lehet valamiféle politikai döntés eredménye” – tette hozzá.

Kérdésre, hogy hogyan lehet egyáltalán eldönteni majd az oltópontokon, hogy ki számít pedagógusnak, elmondta, a magyar közoktatásban nagyjából 180.000 pedagógus és hozzávetőleg 20.000 nem-pedagógus munkakörben dolgozó munkatárs van, az Oktatási Hivatal rendszere pedig alkalmas arra, hogy meghatározza, kik a pedagógusok – ezt kell összefésülni a regisztrációs listával.
Az oltás és a nyitás kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a kormány között kialakult csörtét kommentálva a szocialista politikus rámutatott, a kormány korábban már nagy mértékben felszámolta az együttműködést a pedagógusokkal és általában a hazai érdekképviseleti szervekkel.

Az SZFE ügye kapcsán az MSZP-s országgyűlési képviselő és egykori miniszter elmondta, biztosított, hogy a kivégzett egyetemek nehéz helyzetbe került hallgatóit a hazai oktatást ismét megerősítő kormányváltásig az Európai Unió más egyetemei átvegyék. „Létezik a Bolognai Rendszer. Ez egy egységes felsőoktatási térség, amelyben a hallgatók és oktatók cseréje lehetséges, és ezen kívül elfogadják egymás diplomáit is. Természetesen, nem túl boldog helyzet, hogy arról kell beszélnünk, hogy az Európai Unió más egyetemei kell, hogy segítsék az itthon problémásnak bizonyult oktatást és a diplomát, de lehetséges. A hallgatók által korábban megszerzett krediteket elfogadják és biztosítják a lehetőséget a szakdolgozat elfogadására, benyújtására és bírálatára”.

Hangsúlyozta, Magyarországon akár ki is kérheti a munkaadó az Oktatási Hivataltól azt az elismerést, amely tanúsítja a diplomát kiadó intézményt. Ha az Európai Felsőoktatási Térségen belül egy diplomát megszereztek, akkor az elismert minden tagállamban, tehát kizárólag csak annyit kell tanúsítani, hogy az adott intézmény ezen a körön belül van, mint például az SZFE hallgatóit átvevő európai egyetemek.

„Mindaz, amit műveltek a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, az a magyar felsőoktatás történetének egyik legnagyobb szégyene. Semmilyen szakmai érv nem volt, kizárólag és kimondottan személyi és politikai „érvek” voltak” – húzta alá Hiller István.

„Mi azt állítjuk, hogy amint a magyar államnak az elmúlt több, mint 150 évben volt államilag fenntartott színház- és filmművészeti képzése, úgy jövőre, amikor mi jövünk, megint lesz” – ígérte nemcsak pártja, de a teljes demokratikus ellenzék nevében.

Kapcsolódó párttagok