mszp.hu | Belföld
2020. július 08. 19:09

Valódi rezsicsökkentést és az emberek tényleges támogatását javasolja az MSZP

Valódi rezsicsökkentést és az emberek tényleges támogatását javasolja az MSZP
Megnövekedtek az emberek terhei, így az MSZP még átfogóbb javaslatot nyújtott be a valódi rezsicsökkentésről, az emberek igazságos támogatásáról – erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
„Az energiaár hat éve folyamatosan csökken, a gázbeszerzési ár körülbelül 30 forint köbméterenként hosszú ideje, mi mégis 101 forintot fizetünk” – emlékeztetett Tóth Bertalan. Elmondta, még a molekula árra rakódó járulékos költségek után is mintegy 25 forintot lop ki minden egyes gázköbméter után a kormány a magyar emberek zsebéből.
 
 
Legalább 75 milliárd forint tűnik el, miközben azt szajkózzák, hogy nonprofit lesz az energiaszolgáltatás Magyarországon.
 
„Tettünk arra is javaslatot, hogy ha már a kormányzat nem halandó csökkenteni a családok terheit, akkor például épületszigetelésre miért ne lehetne ezt az összeget támogatásként felhasználni? Hiszen a legolcsóbb energia mégis a fel nem használt energia, és egy ilyen épület-korszerűsítéssel 30-40%-kal lehet csökkenteni egy háztartásnak az energiafogyasztását” – hívta fel a figyelmet a pártelnök az MSZP egy korábbi kezdeményezésére.
 
Tóth Bertalan hangsúlyozta, most lehetőség adódna egy közel 30%-os gázár csökkentésre, és egyben bevezetésre kerülhetne egy olyan sávos rendszer is, ahol a kisfogyasztók és a kisebb keresetűek rezsiköltségei nagyobb mértékben csökkennének, ám ahol nagyobb a fogyasztás, ott a kedvezmény nem lenne akkora.
 
„Ha már van egy ilyen zseb, amibe ez a pénz töltődik, akkor ezt miért nem lehet odaadni a magyar családoknak? Nyilván beterjesztjük a Parlament elé tizenharmadszorra is ezt a javaslatot, hátha szerencsét hoz ez a szám. Nem adjuk föl, amíg el nem érjük a célunkat, vagy legalább ’ addig, amíg 22-ben, a kormányváltás után, ezt nem tudjuk magunk megtenni”.
 
Végezetül, kérdésre a Magyar Szocialista Párt elnöke ismertette a párt álláspontját a veszprémi tanároknak adott megalázó, ezerforintos extrajuttatással kapcsolatban.
 
„Javaslatcsomagunkban benne volt, az egészségügyi dolgozók jutalma, ez az egy, amit teljesített a kormányzat: a szociális ágazatban dolgozók tekintetében nem adta meg ezt az egyszeri juttatást. Ha valóban jutalmazni akarják a pedagógusokat – mindenki kivette a részét ebben a helyzetben a munkából –, ennél sokkal tisztességesebb jutalmat is megérdemelnének”. 

Kapcsolódó párttagok