mszp.hu | Belföld
2022. október 03. 10:09

Valódi segítséget a gazdáknak!

Valódi segítséget a gazdáknak!
Sürgős, érdemi segítséget szorgalmazott a mezőgazdasági termelők számára Harangozó Gábor, az MSZP agrárszakértője, kifogásolva, hogy az aszálykár-enyhítés kifizetését még meg sem kezdték.

Most azonnal, még az őszi munkálatok idején kell segíteni a növénytermesztőket, de az állattenyésztőket is ahhoz, hogy ne hagyjanak fel a tevékenységükkel, mondta a szakember az ATV Start című műsorában hétfőn.

Mint mondta, rendkívüli módon megemelkedtek az üzemanyag- és műtrágyaárak is, a gazdálkodók 90%-a piaci áron kapták az üzemanyagot, az energiaintenzív ágazatokban adott kormánytámogatás pedig nem vonatkozik a mezőgazdaságra. A termelőknek így annyira meg kellene emelniük az árakat, amennyiért a piacon nem lehet eladni a termékeket, így egyre többen kénytelenek felhagyni a termeléssel – világított rá.

A kormány eddigi intézkedéseit úgy minősítette: „Ezek nem valódi intézkedések, nem valódi segítség”.

A 15 napon belülre ígért aszálykár-enyhítés még meg sem indult, egyébként is csak azokra vonatkozik, akiknek 80% fölötti a káruk. A víziközműveknek nyújtott 1,5 milliárd forint ugyan fontos azért, hogy legyen ivóvizünk, de „semmi köze nincsen a mezőgazdasághoz”; a hitelmoratórium pedig nemhogy segített, hanem ártott, hiszen az azt választó gazdálkodók az európai uniós banki szabályok miatt rossz adósnak számítanak – sorolta.

„Ha valaki jó adós, akkor is 18%-os kamaton kapna most hitelt. Ha valaki benn maradt (...) a hitelmoratóriumban, akkor rossz adósnak számít; ha 25%-ért kap, az már jó” – ismertette.

Olyan kamattámogatott hitelt sürgetett, amelyből a gazdák el tudják végezni a szükséges őszi munkákat addig is, míg nem lesz bevételük.

Azt mondta: az „nem teljesítmény”, hogy az elmúlt időszakban, amíg a piac jól működött és konjunktúra volt, az állam el tudta osztani úgy a pénzt, hogy „mindenkinek valamennyi jutott, kicsit előrébb lépett, egy jó részét pedig lenyúlták”.

„Teljesítmény az, amikor baj van, és akkor tudja az állam, hogy hogyan oldja meg a problémákat. (...) Ezért kell az állam, ugye. Hogyha a piaci folyamatok mindig hibátlanul működnének, akkor nem lenne szükség arra, hogy államot tartsunk fönn” – mutatott rá.

De, mint mondta, „ez nem csak az árakról szól: ez a magyar falu életképességéről szól, hiszen ezek a kisgazdálkodók adják a fogyasztóképes keresletet, ők a falu gazdasági gerince és motorja. Ha ők tönkremennek, akkor életképtelenné válik a magyar falu. Muszáj beavatkozni.”

Az államnak, mint mondta, abban is felelőssége van, hogy segítse, hogy az emberek újra egymásra találjanak, szövetkezzenek, együttműködjenek, hiszen ha együtt szerzik be az anyagokat, közösen dolgozzák föl és közösen értékesítik a terményt, akkor eleve sokkal tárgyalóképesebbek, „egészen más az erejük.”

Bírálta a kormányt azért is, mert teljesen fölkészületlenül érte az országot az aszály, holott öntöző- és vízvisszatartó kapacitásokat kellene kiépíteni, amihez az unió „rengeteg” támogatást ad.

Mint mondta, a kormány kijelentéseivel szemben ez a folyamat nem zajlik, mert ugyan a kormány írt erre ki támogatást, csakhogy erre nem jelentkeznek a gazdák, „mert ahhoz át kéne szervezni egy csomó mindent”.

Kapcsolódó párttagok