mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2021. október 28. 18:41

Valódi védelmet a makói Continental dolgozóinak!

Valódi védelmet a makói Continental dolgozóinak!
Mondta el csütörtöki délutáni online sajtótájékoztatóján a makói Continentál gumigyár elől bejelentkezve Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Jámbor András, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 6. sz. választókerületében.

„A mögöttem lévő gyár, a kormány stratégiai partnere, a kormány szégyene. A kormány tette lehetővé azt, hogy úgy bánjanak a dolgozóikkal – magyar családapákkal és családanyákkal –, ahogy ez a gyár teszi” – jelentette ki Komjáthi Imre.

Emlékeztetett rá, hogy a cég vezetése még nyáron, a járványra való hivatkozással, de valójában költségkímélésből elvitette a hűtőszekrényeket, valamint bezárta az öltözőt és a fürdőt is, nem törődve azzal, hogy munkásainak így szennyezett ruhában kellett hazamenniük.

„Ez az a gyár, amely a legkevesebbet akarja költeni a munkavédelemre; ez az a gyár, amelyik megpróbálta minden eszközzel ellehetetleníteni a szakszervezetet, amikor az sztrájkot szervezett, mert a dolgozók elégedetlenek voltak azzal, hogy nagyon sok volt a túlmunka, nehéz és rossz körülmények között dolgoznak; ez az agyár, amelyik egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Kilóg a lóláb: azért tették ezt, hogy csökkentve a dolgozók juttatásait, olcsóbbá tegyék a kirúgásukat” – sorolta a cégvezetés a szocialisták által kifogásolt eljárásait.

Az MSZP elnökhelyettese kegyetlenségnek nevezte, hogy a Continetal most épp 140 embert készül elbocsátani, javarészt olyanokat, akik részt vettek a sztrájk szervezésében. „Ez egy kegyetlen gyár, de ezt a kegyetlenséget a kormány tette lehetővé.

Jámbor András elmondta, ami a Continental-nál történik nem egyedi eset, csak egy példa arra, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségben álló cégek, mint amilyen a Suzuki vagy a Hankook is, hogyan játsszák ki a munkavállalói jogokat az elmúlt években. „A kormány teletömi őket pénzzel, de semmilyen módon nem kéri rajtuk számon, hogy a dolgozói jogokat betartsák, hogy normális fizetéseket adjanak és normális munkakörülményeket teremtsenek”.

Ígérte, ahogy eddig is, Komjáthi Imrével együtt továbbra is folyamatosan ott lesznek, ahol a dolgozók kiszolgáltatottsága növekszik és céges visszaélések történnek.

„A makói eset azért is valami egészen elképesztően szégyenteljes, mert ez Lázár János körzete. Azé a Lázáré, aki az elmúlt 12 évben végigasszisztálta, hogy hogyan veszik el a dolgozói jogokat, az álláskeresési járadék csökkentését, a rabszolgatörvényeket, sőt kezdeményezője volt olyan stratégiai partnerségeknek, amelyekben az iszonyatos pénzek ellenére semmi nem védi a dolgozók jogait” – reagált az ellenzéki képviselőjelölt jelölt Lázár „bábjátékára”, melyben szolidaritását fejezte ki a dolgozókkal.

Emlékeztetett, ma Magyarországon a kormány 130 milliót azért, hogy egy ilyen cég egy munkahelyet teremtsen. „Nem ez a jó irány, a magyar gazdaságot nem alacsonyan képzett munkaerőre kell alapozni, nem iszonyatos pénzeket kell adni nekik [a stratégiai partnereknek], hanem egy új gazdasági struktúrát kell építeni normális dolgozói jogokkal, fizetésekkel és munkakörülményekkel”.

„Lázár Jánostól nem azt várjuk, hogy könnyeket hullajtson az itt dolgozókért, vagy baloldalinak hazudja magát. Lázár Jánostól cselekvést várunk: menjen el a barátaihoz, a 133 „bátor” emberhez és vegye rá őket, hogy töröljék el a rabszolgatörvényt” – követelte Komjáthi Imre.

Megismételte az MSZP és Karácsony Gergely javaslatát az álláskeresési járadék megnövelésére, hogy annak minimumösszege is legalább 100.000 forint legyen és ismételten kérte, hogy ne lehessen olyan cég stratégiai partnere a kormánynak, ahol nem rendezett a dolgozók helyzete.

Végezetül a nyakában lógó hangosbeszélőre mutatott, melynek segítségével a sajtótájékoztató után vállalta, hogy szólni fog a gyár vezetéséhez, illetve nyomatékosította, hogy pártja továbbra is a magyar munkavállalók hangja kíván maradni.

Kapcsolódó párttagok