2012. január 30. 13:24

Valódi vitát!

A közigazgatási tárca ma bejelentette, hogy lezárult a társadalmi egyeztetés a járási rendszer kialakításáról. Az MSZP álláspontja szerint a városok, falvak lebecsülését, egyúttal a kormány szakmai igénytelenségét jelzi, hogy csak a "kőbe vésett" 168 járás lehatárolásáról mondhattak véleményt az érintettek, a lényegről pedig nem esett szó.

Miközben a kormány "Jó Állam" kialakításáról és a közjó szolgálatáról beszél, homályban marad, hogy milyen ügyek intézését és főleg miért viszi el a településekről.

Az egyetlen A4-es oldalnyi, koncepciónak csúfolt papír nem ad választ arra a kérdésre, miért lesz ez jó az embereknek. A szóban forgó dokumentum csupán üres szakmai lózungokat tartalmaz, háttéranyagokat, háttérszámításokat, pláne hatásvizsgálatokat a legkevésbé sem. Így értelmes szakmai vita erről nem is folytatható.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy készítsen egy szakmailag vállalható, részletes és a hatékonyság kérdéseire is választ adó koncepciót, majd azt bocsássa társadalmi vitára. Az MSZP egy erről folyó valódi szakmai vitában bármikor kész részt venni.

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő