Észak Online
2011. június 01. 15:10

Valós érdekegyeztetés helyett gittegylet

Mindenkinek arra kell törekednie, hogy egy jobb, élhetőbb Magyarországot hozzunk létre. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok európai ügyi parlamenti bizottságainak hétfői budapesti találkozóján azt mondta, hogy ma hazánkban a gazdasági rendszer teljes átszervezése zajlik, a jóléti államnak vége. Kijelentése jól tükrözi azt, milyen Magyarországot képzel el magának a Fidesz. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke mondta mai miskolci tájékoztatóján.

A politikus szólt arról is, hogy a Fidesz csak és kizárólag az MSZP-kormányok hibájaként rója fel az államadósság növekedését. Ezzel szemben az az igazság – mutatott rá Gúr Nándor –, hogy az Orbán–Torgyán-kormány lakáshitelezési programjával, a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokhoz való állami hozzájárulással, vagy most az IMF-hitel elköltésével a Fidesz-vezette kormányok is jócskán kivették a részüket az eladósodásból. „Orbán Viktor harcot hirdetett az államadósság ellen. Ki ellen akar háborúzni? Saját maga ellen? Mert az elmúlt egy évben 600 milliárddal járultak hozzá az adósságállomány növeléséhez" – állította a szocialista politikus. Hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz a sikeres válságkezelést a saját maga érdemeként igyekszik feltüntetni, noha az egész világ tudja, hogy abban a Bajnai-kormány vállalt oroszlánrészt. Szerinte a válságkezelés eredményein csak rontott az elmúlt egy évben folytatott fideszes politika, például az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetése, mellyel „a szegényeket még szegényebbé, a gazdagokat még gazdagabbá tették".

Az Országos Érdekegyeztető Tanács tervezett megszüntetését bírálva Gúr Nándor kijelentette: ez nem más, mint a munkavállalók újabb megalázása. Az OÉT-ben eddig a munkavállalók és a munkáltatók képviselői állapodtak meg például a minimálbérről, a szakképzettséghez kapcsolódó bérminimumról, az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges iskolai végzettség besorolásáról, vagy éppen a gazdasági érdekből történő csoportos leépítésekről. E megállapodásokat fogadták aztán el a tanácsban szintén döntési jogkörrel bíró kormány képviselőivel közösen. Az OÉT helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács viszont már nem három tagból, hanem ötből állna: a munkaadók és a munkavállalók mellett a civil szervezetek, az egyházak és a tudományos élet képviselői vennének benne részt. Az új testületnek konzultációs, véleményező és javaslattevő joga lesz, dönteni nem dönthet. A konzultáció során kialakított álláspontok – a kormányra nézve – sohasem kötelező érvényűek, inkább ajánlás jellegűek. Betartásuk, valamint átültetésük csupán lehetőség a kormányzat számára, annak mérlegelési jogkörébe tartozik. Gúr Nándor szerint a Fidesz ezzel a lépéssel „valós érdekegyeztetésből gittegyletet hoz létre, amelyben jókat beszélgethetnek a résztvevők, nyomon követhetnek, tanulmányozhatnak, véleményezhetnek, konzultálhatnak, javasolhatnak, csak éppen dönteni nem dönthetnek. Vagyis a kormány azt csinál, amit akar" – jelentette ki az országgyűlési képviselő.