2011. március 03. 12:10

Valós konzultáció helyett PR-TOTÓ!

12 pontra bontott "píár" felvetéseket és irányított, de egymással nem szoros összefüggésben álló gondolatokat tartalmazó levelet küldött közpénzen a kormány minden magyar állampolgár, így Székesfehérvár lakói részére is.

Az MSZP székesfehérvári szervezete nevében dr. Márton Roland elnök sajtótájékoztató keretében - a kormány-levélben használt szófordulattal - hívta fel a figyelmet arra:

  1. Vannak, akik azt gondolják, hogy az új alkotmány előkészítése valós széleskörű társadalmi és politikai egyeztetést igényel.
     
  2. Vannak, akik azt javasolják, hogy a magyar alkotmány átalakításáról, egy új alkotmány megalkotásáról népszavazás keretében kell megkérdezni a magyar választókat!
     
  3. Vannak, akik azt gondolják, hogy a Fidesz elterelő hadművelete a hamarosan következő megszorításokról nem helyettesítheti a beígért, de még mindig hiányzó megoldásokat az emberek valós problémáira! Dr. Márton Roland továbbá politikai hovatartozástól függetlenül azt javasolja a fehérváriaknak, ne vegyenek részt a színjátékban.
     A Fidesz azt állítja, hogy a kiküldött kérdőív az őszinte konzultáció része. De valójában ez egy képmutató látszat-konzultáció - mondta dr. Márton Roland. A Fidesz PR-tevékenységgel helyettesíti a kormányzást és a valódi társadalmi párbeszédet is, a magyar alkotmányozást pedig saját hatalmi céljainak rendeli alá! Nem megkerülhető tény, hogy a Fidesz választási programjában nem szerepelt új alkotmányra vonatkozó cél vagy ígéret, tehát aki a Fideszre szavazott, az sem adott ilyen felhatalmazást Orbán Viktornak és pártjának!

Ha a kormány azt mondja, hogy a magyar választó az alkotmányozó nemzetgyűlés megalakulását választotta 2010 tavaszán, akkor nem mond igazat! Ha a kormány azt mondja, hogy a népszavazást elutasítja, furcsa és különösen ironikus helyzetet teremt; hiszen az a Fidesz nem ért most egyet népszavazás kiírásával a Magyar Köztársaság legfontosabb dokumentumával kapcsolatban, amelyik nemrég még a 300 forintos vizitdíj témájában feltétlenül szükségesnek tartotta a referendum kikényszerítését.

A "píár kérdőív"elküldése nem helyettesítheti a széleskörű társadalmi egyeztetést és részvételt ebben a fontos döntésben, kiértékelése esetén sem von maga után a kormányra vonatkozó jogi kötelezettséget; vagyis nem más, csupán kibúvó a népszavazás kiírása alól! - tette hozzá Dr. Márton Roland. Ezért a szocialisták azt javasolják a fehérváriaknak, ne legyenek aktív részesei ennek a politikai marketing színjátéknak.