Valós segítséget a magyar családoknak!

Valós segítséget a magyar családoknak!
Nyújtson a Magyar Nemzeti Bank valós segítséget a devizahitel-csapdában vergődő magyar családoknak: az árfolyamkockázatot kezelje! – mondta Mesterházy Attila, az MSZP politikusa a parlamentben hétfőn.
„Ha végre a valós problémát kezdenék kezelni, tehát az árfolyamkockázat kérdését, akkor egészen biztosan valódi segítséget nyújtatnának a magyar családoknak, és akkor azt lehetne mondani, hogy önök valóban azt a feladatukat látják el, ami a törvényben, a statútumban le van írva, nevezetesen, hogy önöknek  nem a bankokat kell védeniük a fogyasztókkal, a magyar családokkal szemben, hanem fordítva, és erre biztatnám elnök urat” – mondta Mesterházy azonnnali kérdésében, amit az  MNB elnökének tett fel.
 
Rámutatott: miután hónapokig azt mondta az MNB, hogy nincs devizahiteles probléma, az Európai Bíróság és Kúria is ítéleteket hozott az ügyben. Erre az MNB is ötletekkel állt elő: „Vegyenek föl újabb hitelt úgy, hogy közben szüljenek gyereket akkor is, hogyha éppen férfiak, vagy éppen ötven fölötti hölgyekről van szó, vagy éppen vegyenek részt egy olyan kormányzati programban, amit már beszántottak” – mondta gúnyosan Mesterházy.
 
Hetente 60 családot lakoltatnak ki. Mindenesetre „végre eljutottunk oda”, hogy van devizahitelezési probléma, és foglalkozni kell vele – mondta.
 
Matolcsy György MNB-elnök válaszában kijelentette: „Magyarországon 2014 végével a háztartási devizahitel-probléma megszűnt.” A forintban meglévő tartozást, ami most több mint 90 000 családnál „jelen van”, nem e problémakörbe sorolta.
 
Szerinte a kormány a végtörlesztéssel „nagyjából megfelezte” azt az összesen 5500 milliárd forint értékű hitelállományt, amit a magyar családok 2005 és 2010 között a felvételkori árfolyamokon összegezve fölvettek, a 2014 végére maradt 621 000 ilyen hitelszerződést pedig „forintosítással kezelte”, így adva vissza 1000 milliárd forintot a magyar családoknak.
 
Viszontválaszában Mesterházy föltette a kérdést: ha nincs devizahiteles probléma, akkor miért kell az MNB-nek újabb és újabb ötletekkel előállni, és miért kell a Kúriának meg a kormánynak ezzel foglalkoznia?
 
Aláhúzta: a forintosítás olyan árfolyamon történt, amit az emberek nem tudnak kifizetni. „Világosan látszik, hogy a bankok elbírták volna, de a magyar családok viszont beledöglenek ebbe, amit maguk csináltak!” – mondta.
 
Felszólította Matolcsyt: győzze meg a kormányt, hogy a jelenlegi helyzet nem tisztességes, és kezeljék végre a valódi problémát: az árfolyamkockázatot.
 

Kapcsolódó párttagok