mszp.hu | európai ifjúsági garanciaprogram
2014. május 14. 16:53

Valósuljon meg a 25 év alattiak teljes foglalkoztatása Európában!

Veres János EP-képviselőjelölt tegnap Nyíregyházán a megye sajtónyilvánossága előtt mutatta be az MSZP új kampánykiadványait, és részletesen foglalkozott azzal az általuk megfogalmazott céllal, hogy valósuljon meg a 25 év alattiak teljes foglalkoztatottsága Európában.

A politikus ismertette, hogy az Európai Parlament az Európai Bizottság és személyesen Andor László magyar biztos kezdeményezésére fogadta el az Európai Ifjúsági Garancia Programot. Eszerint az Európai Unió valamennyi tagországában lehetőség van arra, hogy európai közös pénzből a fiatalok számára elhelyezkedést biztosító programokat finanszírozzanak a tagállamok.

Sajnos Magyarország kormánya január óta nem volt képes arra, hogy a csatlakozási programot kidolgozza és benyújtsa Brüsszelnek – mondta. Ebből következően Magyarország a rendelkezésre álló 15 milliárd forintnyi összegből még semmit nem tudott igénybe venni. A képviselő megemlítette, hogy már több tagországban elindult a program, például Spanyolország már jelentős összeget hívott le saját keretéből, így Magyarország kormányát t is sürgetni kívánják – hangsúlyozta.

Az Európai Ifjúsági Garancia Programot az MSZP EP-képviselőjelöltjei tovább kívánják szélesíteni a jövőben, azzal a céllal, hogy a 25 év alattiak teljes foglalkoztatottsága legyen biztosítva Európában. Ha valaki elvégezte az iskoláját és piaci munkahelyet nem sikerült találnia, legyen olyan program, ami biztosítja, hogy munkahelye legyen a 25 év alatti korosztálynak. Tehát ne legyen olyan fiatal Európában, akinek munkahely nélkül kell az iskolája utáni első időszakot megélnie.

A továbbiakban Veres János bemutatta azt a levelet is, amit a szocialista aktivisták személyesen, közvetlenül fognak eljuttatni a napokban azok számára, akik az elmúlt években rendezvényeiken megadták adataikat. A felhívás lényege az, hogy megkérik a címzetteket menjenek el szavazni, és szavazzanak a szocialista pártra.

Befejezésül egy megyei aktualitással zárta sajtótájékoztatóját - reagálva a megyei televízióban megjelent fideszes képviselő nyilatkozatára. A fideszes tájékoztatás téves volt - hangsúlyozta a szocialista képviselő, hiszen úgy szólt, „hogy a szabolcs megyei 6 –os számú választókerületben az elmúlt 4 évben háromszor annyi EU forrás került felhasználásra, mint az azt megelőző 4 évben.”

Veres János elmondta, 2010-ben ő maga számolt el az állami támogatási összegekről, projektenként részletezve, ami akkor az 53 milliárd forintot is meghaladta. Ezt az összeget ma a Fidesz úgy értelmezi tévesen, mintha csak 13 milliárd forint körül lett volna. Pontosan tudják az itt élő emberek, hogy mennyi támogatás érkezett korábban a térségbe, és azt is, hogy mennyire lassult le a pénz érkezése az utóbbi időben, így a nyírbogáti rendezvényen is kár ilyenekkel kábítani a megye lakosságát – fogalmazott az EP-képviselőjelölt.