2012. augusztus 16. 17:14

Valótlanságok a kormányzati kommunikációban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sajtótájékoztatóján Csabai Lászlóné megyei alelnök és Tukacs István, országgyűlési képviselő szembesítette a nyilvánosságot a kormányzati hazugságokkal és a gazdasági irányváltás egyre égetőbb szükségességével.

Csabai Lászlóné elmondta, bár az átlagtól toleránsabb vagyok a vezetői feladatokat tekintve, akár az önkormányzat, akár a kormány döntéseit nézzük, azt mégis elfogadhatatlannak tartom, ha becsapjuk az embereket és szinte készakarva mondunk valótlanságokat.

- Azt mondja a kormány az embereknek, hogy nőtt a jövedelmük, viszont a statisztikai adatok egyértelműen kimutatják, hogy az emberek több mint a felének csökkent a jövedelme. Többségüknek nem csak a reáljövedelme, hanem a valós jövedelme is. Ezek között nagyon sok a köztisztviselő és a közalkalmazott is.

- Azt mondja a kormány az embereknek, hogy nem fogja őket terhelni a telefonadó. pedig ebben a hónapban szinte minden telefontársasággal  szerződést kötött telefon használó megkapta az értesítést, hogy 300- 600-1000 forinttal nő a havi telefon díja.

- Ma is azt mondja Orbán Viktor, hogy ellenzi a tandíjat. Mégis azt hangoztatják, hogy a teljes költséget kellene vállalni mindazoknak, akik egyetemre és főiskolára mennek.

- Azt mondta a kormány, hogy azzal, hogy új kormány kerül a hatalomra, olcsóbbá fognak válni a hitelek. Ehhez képest nem 100 milliárddal lettek olcsóbbak a hitelek, hanem 100 milliárddal nőttek a hitelterhek, a kockázati felárat illetően.

- Azt mondja a kormány, hogy fel fogja gyorsítani az EU pályázatok megvalósítását. Ehhez képest már 2010-ben megnyert pályázatokat újrapályáztatja és még mindig nem indultak el. HA szétnézünk a szomszédos Romániában az EU pályázatok miatt dübörög, az ország.

Tukacs István jellemezve hazánk jelenlegi gazdaságpolitikáját, kijelentette, a kormányzat ma ötletszerűen adóztat, amely kiszámíthatatlan. Nem követi az uniós trendeket, így bukásra van ítélve. Jó előre elmondtuk, hogy a Matolcsy-féle gazdaságpolitika oda fog vezetni, hogy elszakadva az uniós trendektől Magyarország zuhanásba kezd. Sajnos ez megtörtént. Nem nő a gazdaság teljesítménye, hanem csökken. Az elmúlt időszakhoz képest a magyar gazdaság 1.2 százalékos esésbe kezdett.

Azért szomorú, mert mind a két tényező, amely befolyásolja a gazdaságnövekedést, azt a kormány elhanyagolja, nem veszi figyelembe, vagy nem veszi komolyan. Sem a fogyasztást, sem a beruházást! A fogyasztás nem növekedett, hanem csökkent Magyarországon. A beruházások szintén, ami egy elképesztő ügy. Ha ez a két tényező nem működik, nincs gazdaságnövekedés. Azok az ígéretek, amik benne voltak az elmúlt évi költségvetésben, miszerint a gazdaság egyre növekedésbe kezd, és az infláció 4,2% lesz, azok sem igazak. Hogy nincs fogyasztás és nincs beruházás, annak kormányzati gazdaságpolitikai okai vannak.

- A kormány nem teremtette meg a tartós fogyasztás feltételeit a privát fogyasztás szférájában, az adórendszere rossz, nem hagy több pénzt az emberek zsebébe, hanem kevesebbet, ezáltal a döntő többség nyilván nem fog többet fogyasztani.

- A gazdasági környezet kiszámíthatatlansága oda vezet, hogy nem jön működő tőke ide, ahol ilyen kiszámíthatatlanok az adóztatási és a szabályozási feltételek.
- Mindezek együttvéve vezetnek oda, hogy 2013-ban reményünk sincs a javulásra?

Ezek a folyamatok egyik-napról a másikra nem megváltoztathatóak, nem befolyásolhatóak, csak egy szisztematikus gazdaságpolitika vezethetne oda, hogy működjön a rendszer.
A következmények katasztrofálisak lesznek. Az 5,6 %-os infláció fel fogja zabálni az emberek nehezen megszerzett béreit.

Nekünk  szocialistáknak, erre van programunk! – mondta a képviselő.

1. Többkulcsos, progresszív, a tőkejövedelmeket is adóztató adórendszer kell, amely magában rejti a lehetőséget a többletjövedelmek kapcsán arra, hogy a vállalkozások terhei csökkenjenek. Mi meg akarjuk tartani az adójóváírást is.

2. Vissza kell állítani a pénzügyi rendszer normális működését. Azok az extra és ötletszerűen kivetett adók, amelyek gátolják a hitelrendszer működését, azok nem alkalmasak arra, hogy folyamatosan működtessenek egy vállalkozást, vállalkozási szférát. A képviselő Idézve Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, kijelentette "a pénzügyi rendszer tovább már nem terhelhető. "

3. Vissza kell állítani az uniós pénzek normális rendjét. A kormány 2010 nyarán jelentette be először, hogy meggyorsítja ezt a rendszert, de kiderült mára ez nem sikerül nekik. Romániában lát az ember darukat a városokban, falvakban, Magyarországon nem. Ez mindent elárul a sikerességről.
Ahhoz, hogy a kormány gazdasági irányt váltson, csak egyetlen feltételt kell teljesíteni, jegyezte meg a képviselő:
 
„Fel kell menteni a minisztert, hiszen Matolcsy György alkalmatlan arra, hogy gazdaságpolitikai irányváltást hajtson végre!”