mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 20. 08:33

Válság a MÁV-nál: megvédi az emberek egészséges munkakörülményeit az MSZP

Válság a MÁV-nál: megvédi az emberek egészséges munkakörülményeit az MSZP
A bérek mellett a megfelelő, egészséges munkakörnyezet az emberek javuló életéhez szükséges feltétel, amiért az MSZP nagy erővel küzd – erről számolt be Komjáthi Imre hétfőn, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
Napi szinten 1500 fő hiányzik egészségügyi okok miatt a munkából a MÁV-nál és más vállalatoknál is válság van az egészséges munkafeltételek terén. Ezek javításáért küzd az MSZP, ismertette a párt alelnöke. „Iszonyatos a létszámhiány, az emberek nagyon le vannak terhelve” – mondta Komjáthi. Az egészségügyi helyzetről többek közt azt a példát említette, hogy rendkívül öreg, elavult szolgálati helyen dolgozó emberek, a 40 fokos hőségriadók alatt, sokszor a saját pénzükön vittek be különböző légkondicionáló berendezéseket, melyeket elvettek tőlük.
 
„Természetesen utána, amikor már felháborodás lett belőle, akkor visszaadták, de ez mind-mind azt mutatja, hogy maga a dolgozó nem számít. Nem csak a munka törvénykönyve változott rossz irányba, és kiszolgáltatottá teszi mind a szakszervezeteket, mind a dolgozókat, hanem például – és ezt tények mondják, számítások mondják és elemzések mondják – a tizedére, vagy még annál is kevesebbre csökkent a munkavédelmi ellenőrzések száma” – panaszolta a szocialista politikus.
 
Azt is elmondta, hogy az MSZP több akciót is indított a helyzet javítása érdekében: „Például ezért tettünk közzé a múlt héten, a hőségriadó alkalmából, egy olyan videót, amiben azt kértük az emberektől, hogy jelezzék, hogy hol vannak azok a cégek, akik nem tartják be a hőségriadó szabályait. (…) „Tömegével jöttek egyébként! És sajnos, magyar és multinacionális vegyesen. Ahol nemhogy azt nem tartották be, hogy egy hőségriadó alkalmával X óránként hány perc szünetet kell beiktatni, hanem kötelező túlórára berendelték őket” többször is, „amikor a legnagyobb hőség volt, reggel 6-tól este 6-ig” – tette hozzá.
 
Ezeket az eseteket Komjáthi elmondása szerint az MSZP dokumentálja és megindítja az eljárást: „Természetesen ilyenkor mindig az aktuális megyei munkavédelmi hatósághoz ezt továbbítjuk, de olyan elkeserítő helyzetek állhatnak elő, mint például a Suzukinál.” Az esetről elmondta: „Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a szakszervezet tagjai (amelyet amúgy nem akarnak elismerni) jelezték, hogy nem tartják be a hőségriadó szabályait. Akkor a Suzuki kiadott egy közleményt, hogy ők kértek azonnal egy vizsgálatot és az megállapította, hogy minden jó, csakhogy ez a vizsgálat már aznap volt, amikorra nem volt hőségriadó, illetve az ott dolgozók azt is elmondták, hogy a levegőbefúvóknál mértek, hogy még csak véletlenül se legyen 30 fok fölött.”
 
A műsorban Komjáthi a lehetséges legátfogóbb politikai megoldásról azt mondta: „Ezeket a helyzeteket már csak úgy lehet orvosolni, hogy ha végre a kormány azokért az emberekért fog tenni, akik ezt az országot működtetik. (…) Ezzel szemben a mostani kormány kimondta, hogy alacsonyan kell tartani a béreket, mert az a jó a versenyképesség mindenek fölött!”
 
A baloldali politikus szerint a kormánnyal ellentétben az MSZP a társadalom érdekéit tartja a legelső helyen: „Ha a dolgozó ember lenne fókuszban, akkor lehetnének magasabb bérek, lehetnének olyan szabályok, amik megvédik a dolgozót, illetve, mondjuk, a magyar egészségügy ki tudná szolgálni kellő színvonalon a magyar dolgozókat, és nem kellene 60 évesen az utcára kerüléstől sem rettegni!” – ismertette Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke a Szocialista Párt programjában kitűzött célokat.
 

Kapcsolódó párttagok