mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. január 04. 19:35

Válsághelyzetben minden segítség fontos

Az önkormányzatok legfontosabb feladata a helyben élők segítése, problémáik kezelése. Ezért döntöttünk úgy, hogy az általában elutasító hozzáállás ellenére tárgyalunk a kormánnyal a rezsitámogatásról.

Mi, akik eredményesen tárgyaltunk, szolidárisak vagyunk azon önkormányzatokkal, akik most nem jutottak állami segítséghez. Ezért azt kérjük a kormánytól, hogy biztosítson tárgyalási időpontokat és pénzügyi támogatást az első körben kimaradt önkormányzatoknak.

Az elmúlt években a járvány, majd a megélhetési válság magyar emberek millióit hozta nehéz, gyakran kilátástalan helyzetbe. Ennek ellenére az állam folyamatosan kivonult a szociális segítségnyújtás rendszeréből, így az önkormányzatoknak a saját feladataik mellett az állam helyett is támogatniuk kellett az itt élőket. A kerületi önkormányzatok az utóbbi három évben 10 milliárd forintos nagyságrendű veszteséget szenvedtek el, ez a veszteség a főváros esetében százmilliárdos nagyságrendű.

Polgármesterként az itt élők képviseletére tettünk esküt, ezért válságtervet készítettünk és úgy döntöttünk, hogy annak ellenére tárgyalunk a kormánnyal, hogy a korábbi egyeztetéseink nem vezettek eredményre. Bár a tárgyalás eredményeképpen kapott összeg korántsem oldja meg a kerületek valamennyi problémáját, a jelenlegi válsághelyzetben minden fillér fontos. Egyetlen magyar önkormányzat sincs abban a helyzetben, hogy elutasítson bármilyen segítséget.

Az lenne a helyes, ha az állami rezsitámogatásból minden közfeladatot ellátó település, kerület igazságosan részesülne. A legfontosabb az, hogy minden magyar ember hozzájusson az állami segítségnyújtáshoz. Ezért azt kérjük Magyarország Kormányától, hogy a most kimaradt önkormányzatok számára biztosítson újabb tárgyalási időpontot és pénzügyi támogatást. Emellett legalább ilyen fontos, hogy az ezúttal is nyitottan tárgyaló Fővárosi Önkormányzat is részesüljön az állami támogatásokból.

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója nevében:

Gajda Péter XIX. kerületi polgármester

Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester