Válságkezelés címén kétszer annyit kap a sport, mint az egészségügy?

„Tényleg komoly, hogy válságkezelés címén több mint kétszer annyit kap a sportágazat, mint az egészségügy?!” – fejezte ki megütközését Tóth Bertalan a Klubrádióban hétfőn a kormány járványügyi tétlenkedését ostorozva, miután kiderült: a járvány kezdete óta sportra 140 milliárd forint pluszpénz jutott, míg az egészségügyre csak 50 milliárd.

A segítségnek a járványhelyzetben az egészségügybe és a válság következményeit elszenvedő, munkájukat vesztő munkavállalók irányába kellene mennie – szögezte le az MSZP társelnöke.

A kormány egész nyáron nem csinált semmit, nem készítette fel sem az egészségügyi, sem a szociális ellátórendszert a második hullámra, a korlátozások mostani meghosszabbítása is azt mutatja: „fogalmuk sincs, hogy mi lesz ennek a járványnak a végső kifutása”. Az MSZP javaslatait a tömeges tesztelésről, a 100%-os táppénzről nem fogadták meg – rögzítette.

„Vakrepülésben van az ország” – jelentette ki.

De azt „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy százmilliárdok mennek el a miniszterelnök hobbijára, presztízsberuházásokra, fociakadémiára meg stadionra, az emberek megsegítésével meg nem akarnak foglalkozni.
Hogyha ezek a pénzek „tényleg tömegsportra mennének a járványhelyzet után, semmi bajom nem lenne” – jegyezte meg Tóth Bertalan.

De hallani se akarnak arról, hogy megnöveljék a munkanélküli ellátás idejét összegét, januártól pedig 120 ezer katás vállalkozónak „brutálisan” megemelik az adóját a válság közepén.

A kormány mindig ellenségképeket épített, de a valódi ellenséggel, a vírussal szemben tehetetlen. „Szabadjára engedte ezt a folyamatot”, nem tett olyan intézkedéseket, amivel lassítaná a járvány terjedését – jelentette ki.
Ezért is szükség van a kormányváltásra, és egy közös ellenzéki csapat támogatottsága már nagyobb a Fideszénél – mondta -; de azért is, mert a Fidesz-rezsim Európában tetteivel és nyilatkozataival „szégyent hoz ránk”.

Azért megjegyezte: „hála Istennek 50 milliárd legalább jutott az egészségügyre”, örömteli, hogy az orvosok bérét emelni fogják, és hogy kaptak egyszeri 500 ezres juttatást.