mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. július 18. 11:20

Válságkezelés esetén nem a legrászorultabbaktól kell elvenni

Válságkezelés esetén nem a legrászorultabbaktól kell elvenni
A kormány megszorításai elsősorban az egyébként is nehéz helyzetbe került társadalmi rétegeket sújtják, nem a multinacionális cégeket és a kínai beruházókat. Dr. Tóth Bertalan az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, az MSZP szerint nem a jóléti kiadásokat kellene tovább csökkenteni, hanem a fölösleges állami beruházásokat kellene redukálni.

A kormány állítása szerint saját magán kezdi a megszorításokat, ezt pedig azzal indokolja, miszerint több száz beruházást felfüggesztettek. Dr. Tóth Bertalan azonban emlékeztetett, ez mind olyan beruházás volt, melyek a kormány álláspontja szerint feleslegesek. Az MSZP szerint azonban ezek között számos olyan volt, amit hiba felfüggeszteni és számos olyan is van, melyet sokkal inkább szüneteltetni lehetne, ilyen a zuglói ingatlanprojekt és az állam közel 200 milliárdos autóvásárlása. A rendvédelmi vagy egészségügyi ellátás érdekében vásárolt járművek valóban fontosak, azonban azok, melyek a minisztériumok vagy kormányhivatalok szolgálata érdekében lettek vásárolva ebben a helyzetben elhanyagolhatók lettek volna.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, a jóléti kiadásokat vizsgálva GDP-arányosan, az oktatási és egészségügyi kiadások tekintetében a költségvetésben nagyon jelentős visszaesés figyelhető meg, nem csak az uniós országok átlagához képest, hanem a környezőkhöz képest is. Így tehát a kormány azon spórol tovább, amin eddig is, a családtámogatásokon és az egészségügyi kiadásokon.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban is sokszor felmerülhet a kérdés, hogy a támogatásukra fordított összeg 12-13 százaléka miért az adófizetők pénzéből megy, ennek az összegnek ugyanis sokkal jobb helye az egészségügyben is. Emellett az egyébként is profitot termelő multik csupán 3-4 százalékos adót fizetnek, a kormányzat pedig még mindig a befektetőket adóztatja plusz 13 százalékkal, az élelmiszereket terhelő különadókat pedig továbbra is az emberek fizetik ki. Dr. Tóth Bertalan szerint a multinacionális cégektől és a kínai beruházóktól kellene több áldozatot kérnie a kormánynak, nem a magyar társadalomtól.

Egy válságkezelés esetén nem a legrászorultabbaktól kell elvenni, azonban a Fidesz-kormány elmúlt 13 éve alapján már megállapítható, hogy erősen eltolódott a támogatások elosztása, hiszen azok kaptak nagyobb támogatást, ahol arra nem volt akkora szükség. Például a lakástámogatásoknál is olyan családok kaptak támogatásokat, akiknek egyébként is volt megfelelő önereje, háttere. A kormány a falusi CSOK-kal akart ezen változtatni, azonban eltelt 10 év és csak a befektetők és kivitelezők vitték el a támogatás jelentős részét. A bankok és az építőipari beruházók nyereségessége mellett azonban a rászoruló társadalmi rétegek nem kaptak szükséges támogatásokat.

A mostani költségvetésben is súlyos milliárdoknak lehetne jobb helye, ilyenek a propagandára költött százmilliárdok, a köztelevízió támogatásai, a gépjárművásárlások. Ezekből mind nagyon gyorsan összejönne az az összeg, melyből az egészségügyre, az oktatásra vagy a pedagógusok bérrendezésére lehetne költeni, zárta gondolatait dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok