2011. március 05. 10:31

Válságkezelés: van másik út is, mint amit a jobboldal kínál

"Mi szociáldemokraták továbbra is hiszünk abban, hogy mindenkinek helye van a társadalomban" - mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a "Nőjogi mozgalmak száz éve" című konferencián, amelyet a PASOK görög szocialista párt nőszervezete rendezett Athénban. A rendezvényen a görög kormány több tagja is részt vett.

"Szociáldemokratának maradni és ragaszkodni az értékeinkhez nem egyszerű feladat a válság idején. Nem egyszerű, mivel a jobboldal újabb és újabb megszorításokat akar, amely egyre nagyobb populizmussal társul" - hívta fel a figyelmet az európai parlamenti képviselő, tagállami és európai szintű példákat hozva fel a jobboldal hibás válságkezelő törekvéseire. "A jobboldal megosztó szemléletével szemben mind nemzeti, mind pedig európai szinten együtt kell működnünk a válságból való gyors kilábalás érdekében" - hangsúlyozta.

Gurmai Zita arra is emlékeztetett, hogy a nők jogainak biztosítása nélkül nem sikerülhet a gazdaság növekedési pályára állítása. "Az elmúlt száz évben, az első nemzetközi nőnap meghirdetése óta hatalmas előrelépéseket sikerült elérnünk, azonban bőven van még tennivalónk. Gondoljunk csak arra, hogy nincs olyan európai törvényhozás, amelyben a női képviselők aránya meghaladja a 45 százalékot. És jól tudjuk, ez a 45 százalékos érték is kiugrónak számít" - mondta az európai parlamenti képviselő.

"A szociáldemokrácia mindig is élharcosa volt az igazságosságnak, a demokráciának, a békének és a biztonságnak. Ahogy eddig mindig, most is el kell mondanunk az embereknek, hogy nincs ok a félelemre, mivel van másik út is, mint amit a jobboldal kínál: a mi utunk, a baloldali út, amely társadalmi igazságosságot, valódi egyenlőséget és biztonságot kínál mindenki számára" - zárta felszólalását Gurmai Zita.