mszp.hu | Belföld | önkormányzat | Önkormányzat
2015. december 02. 14:37

Változtatni kell a források felosztásán

Változtatni kell a források felosztásán
Teleki László, az MSZP vezérszónoka felszólalásában üdvözölte a nemzetiségi szószólók parlamenti megjelenését. A politikus a megyei és területi nemzetiségi önkormányzatok együttműködési kereteinek rendezését javasolta és alacsonynak ítélte a működési támogatásokat.

Bírálta, hogy Farkas Flórián nem szólal meg az őt érintő pénzügyi vádakban, szerinte ez a roma társadalomra és a kormányra is rossz fényt vet. Kitért arra, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknál átláthatóak voltak a költések, a romáknál azonban további vizsgálatokat szorgalmazott. Emellett a források felosztásának átstrukturálását javasolta.

A politikus azt is megjegyezte, hogy az átvett oktatási intézményekben nincs szinkronban a felhasznált forrás és a létszámok, amit rendezni kell, a romák továbbtanulása érdekében pedig az ösztöndíjak rendszerének átgondolását sürgette.

Teleki László a roma társadalom szempontjából pozitívumként értékelte a 3 éves kortól kötelező óvodai ellátást és étkeztetést, a közfoglalkoztatással összefüggésben pedig azt mondta: sok romának nyújt megélhetést, de nem jelent kitörést. Szóvá tette a roma telepek felszámolásának megtorpanását, az egészségügyet pedig szerinte együtt kell kezelni a foglalkoztatással és a lakhatással, mert csak a szűrések nem elegendőek.

Az MSZP-s politikus előrehaladásnak minősítette a nyelvhasználat lehetőségeinek bővítését, ugyanakkor mint mondta, több megjelenési lehetőséget vár a médiában és roma nyelven tudósító rádióadót is szükségesnek tart.
 

Kapcsolódó párttagok