Van-e okunk örömre?

A legfrissebb adatok szerint közel egy százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képes, a visszaesés 2011 nyara óta folyamatos.

A gazdaság a Fidesz-kormány tevékenysége ellenére mutat most mégis halvány életjeleket, ám fordulatról továbbra sem lehet beszélni.

Az előző negyedévhez képest a GDP mostani szerény növekedése pozitív adat, de a kilábaláshoz hosszabb távon is szükség lenne a jó adatokra. A kormány bárhogyan is szeretné újra tündérmesének beállítani a jelenlegi állapotot, a lakosságot nem tudja átverni: nagy a szegénység, magasak az árak, kevés a
munkahely, nincs beruházás.

A gazdasági folyamatok megítélésében az éves összehasonlító adat a mérvadó, ráadásul az első negyedéves árnyalatnyi javulás az azt megelőző negyedév tragikus mélypontja miatt alakulhatott ki.

A kormányszóvivő szavai sámáni ráolvasásaként értelmezhetők, amikor beígéri, hogy a magyar gazdaság idén már növekedni fog. Két éve mondogatják, hiába. A kormányzat "sikerét" érzékelteti, hogy az ipari termelés (2,9 %-os) csökkenése húzza le az éves GDP-adatot, holott Orbán Viktor egy éve az ország újraiparosítását ígérte.

Az MSZP a lakosság érdekében elkötelezett a gazdasági növekedés iránt, ezért aktív kormányzati magatartást tart szükségesnek. Sajnos, a kormány munkája nem segíti azokat a folyamatokat, melyek alátámasztanák a gazdaság motorjainak tartós beindítását.

Sajnos, nincs minek örülni.

Józsa István
frakcióvezető-helyettes