Van–e Magyarországon szegénység?

Ha a Fidesz politikájára és a képviselőik nyilatkozatára hagyatkozunk, akkor kijelenthetnénk, hogy minimális Magyarországon ma a szegénység. Hiszen Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is így nyilatkozik – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Halmi József, megyei alelnök.

A porcsalmai államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy el kíván menni egy roma telepre. Reagálásomban korábban is jeleztem, hogy van a megyében egy „figyelemreméltó” roma telep, Ópályi községben, ahova szívesen elkísérem – jelentette ki az alelnök.

Halmi József a 168 órában és a Népszabadságban megjelent - Czibere államtitkár nyilatkozatára épített - cikkekre reagálva tartotta sajtótájékoztatóját. Idézve a sajtóorgánumokból az államtitkár szavait, elmondta „Ahol nincs munkahely, abban a térségben a közmunka megmarad”.

A közfoglalkoztatás nem a szegénység kezeléséről szól. Kérem, jöjjön el a megyénkbe, és utána nyilatkozzon, hogy van–e Magyarországon szegénység – fogalmazott a megyebeli szocialista képviselő.

A megyében 12.8 százalékos a munkanélküliség.  A nyugdíjasok és rokkant nyugdíjasok aránya megyénkben az egyik legmagasabb, és itt a legkisebbek a nyugdíjak. A 2014. év első negyedévének átlagbére bruttó 234.000 forint. Ha ezt a számot egy megyében élő elolvassa, rosszul lesz – mondta a képviselő.

Hiszen itt él a legtöbb segélyből élő, rokkant, nyugdíjas, és munkanélküli ember. Akik pedig dolgoznak a megyében, azok álmodni sem mernek 234.500 forint bruttó fizetésről – hangsúlyozta.

Aki nálunk képes megkeresni a hazai átlagbért, annak a Dunántúlon 20 – 25 százalékkal, vagy a duplájával is többet fizetnének ugyanazon munkáért. Ide munkahely azért telepszik, mert itt a legalacsonyabb a munkabér.

Azt is felháborítónak tartotta az alelnök, hogy a megyéből elszármazó államtitkár terjedelmes nyilatkozatában csak egyetlen helyen jelenik meg a romakérdés – az iskolaügyben.

Győrteleken cigányok élnek, akik büszkék erre. A győrteleki cigányok nem szeretik, ha romának hívják őket, és vannak romák, akik nem szeretik, ha cigánynak szólítják – mondta. A nemzeti kormány a roma szót használja… A statisztikákra alapozva nyilatkozik a felzárkóztatásért is felelős államtitkár a szegénységről, de nem szól arról, hogy „Mit kellene tenni Porcsalmán romaügyben?”, vagy „Mit kellene tenni Ópályin a teleppel?” illetve, hogy „Mit szól ehhez a többségi társadalom?” – jelentette ki Halmi József.

Czibere úr vagy elfejeltette, hogy honnan került a politikába, vagy „Fidesz politikus” lett! A „Fidesz politikusok” nem szeretik a valóságot, mellébeszélnek, néha hazudnak, és a legfontosabb nekik a saját érdekük – mondta az MSZP megyei alelnöke.

Bíztam abban, hogy Czomba Úr, Czibere Úr, dr. Seszták Miklós Úr, és sorolhatnám jóvoltából ez a megye végre fel fog virágozni. A ciklus végére a megyénk nem a legszegényebb, leghátrányosabb megye lesz, hanem a legfejlettebb! – folytatta a képviselő.

Szomorú vagyok, mert mind a munkanélküliség, mind a szegénység, a rokkantság és a romaügy kezelése is megyénkből származó Fidesz politikusok irányítása alatt van a mai Magyarországon.

Munkahelyekre, jövedelemre van szükség Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében is! Nem közmunkabér és nem segély kell a megyében élőknek! Meg szeretnének élni tisztességesen a megyénkben is az emberek! – üzente a kormányzati képviselőknek Halmi József, megyei alelnök.