eszon.hu | népszavazás
2016. május 05. 18:44

Van értelme az aláírásgyűjtésnek!

Van értelme az aláírásgyűjtésnek!
Sarokba lehet szorítani a néptől rettegő Fideszt, ezt bizonyítja az áfacsökkentés és a vasárnapi boltzár eltörlése is.

Meghátrál a kormányzat az MSZP és az emberek nyomására akkor, ha látja, hogy véleményével kisebbségbe szorulhat. Ezt bizonyítja a vasárnapi kötelező boltzár eltörlése és a tervezett újabb áfacsökkentés. Mindkét témában a szocialisták kezdeményeztek aláírásgyűjtést, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése érdekében három évvel ezelőtt, a kötelező boltzár visszavonása érdekében pedig idén. Vagyis bebizonyosodott, hogy van értelme ezeknek az akcióknak. A lopásgátló népszavazásokra eddig 100 ezer aláírás gyűlt össze, tehát az Országgyűlés már most kiírhatná a referendumot, ha a fideszes többség figyelembe venné a népakaratot. Ettől függetlenül folytatódik a gyűjtés a törvényi határidőig, Miskolcon utcai standokon, illetve az MSZP Corvin utcai irodájában.

Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön, a bulgárföldi Penny áruház előtt.

Mint azt a szocialista képviselő elmondta, az Országgyűlés fideszes többségének minden lehetősége megvan arra, hogy a kvótaellenes népszavazás napjára az MSZP által kezdeményezett ügyekben is népszavazást tűzzön ki: az emberek egy napon dönthetnének a kvótákról, az állami földek értékesítésének leállításáról, illetve az állami intézmények és gazdasági társaságok bérplafonjának bevezetéséről. A Fideszen kívül mindenkinek ez lenne az érdeke, leginkább az adófizetőké, hiszen a külön-külön időpontban megrendezett népszavazások több milliárdos többletköltséget jelentenének a költségvetésnek.

Varga szerint az aláírásgyűjtések hatékonyságát leginkább az bizonyítja, hogy a Fidesz az MSZP áfacsökkentési aláírásgyűjtésének kezdetén, három évvel ezelőtt még egyértelművé tette, nem kívánja a szegények adójaként ismert sarcot csökkenteni. Az aláírások viszont egyre csak gyűltek, a kormányzat pedig egyre kevésbé mert ragaszkodni álláspontjához, intézkedéseivel fokozatosan ismerte, ismeri be, hogy a szocialistáknak, a kezdeményezést aláíró embereknek van igazuk. Először a félsertés áfáját szállították le 5 százalékra, utána ezt kiterjesztették a sertés tőkehúsra is. Most a baromfihús és a nyers tej esetében csökkentenék az áfát, legalábbis a jövő évre vonatkozó új adótörvény most benyújtott tervezetéből ez látszik.

A vasárnapi kötelező boltzár ügyében is hasonlóan reagált a kormányzat. Először megpróbálták megakadályozni az aláírásgyűjtést, majd amikor hosszas huzavona után rájöttek, hogy az MSZP nem hagyja magát, gyorsan eltörölték az erről szóló jogszabályt.

A szocialisták azonban továbbra is gyűjtik a boltzár-ellenes aláírásokat is, hiszen a Fidesz prominensei közül többen jelezték, amint megtehetik, újra bevezetik majd a korlátozó jogszabályt. Ugyancsak tovább gyűjtik földügyben és a bérplafon ügyében is az aláírásokat, Miskolcon utcai standokon, illetve a párt miskolci irodájában (Corvin u. 9).

„Ha valakit felháborít az, hogy például a posta első embere akár 65-ször is annyit kap egy hónapra, mint amennyit az egész nap gyalogló postás, az, hogy a közpénzeket elherdáló Matolcsy György jegybankelnök havi 5 millió forintot keres, vagy az, hogy az állami földárveréseken komplett birtoktestekhez juthatnak hozzá a fideszes haverok bagóért, ne habozzon, keressen bennünket, írja alá a lopásgátló népszavazások kiírását kezdeményező íveket" – jelentette ki Varga.

Kapcsolódó párttagok