MTI | Miskolc szemétdíj
2016. április 16. 07:12

Van, hogy elég egyszer szemétdíjat fizetni

Nem mindig muszáj a cégeknek fizetniük a szemétszállítási díjat. Például, ha azt az ingatlantulajdonos egyszer már kifizette.

Példamutató, ahogyan a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. kezelte azt a szemétdíj-fizetési problémát, amelyben az emberek érdekében az MSZP kérte az önkormányzat és a szolgáltató segítségét még február elején. Mentesülhetnek ugyanis a szemétszállítási díj megfizetése alól azok a gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók, amelyek, akik a székhelyük szerint illetékes település jegyzőjétől beszerzik az ehhez szükséges igazolást.

Minderről Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő és Suskó Viktor, az MSZP szerencsi elnöke beszélt pénteken Miskolcon.

A két politikus február elején ugyancsak sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy Szerencsről és térségéből nagyon sokan keresik a helyi MSZP-t a szemétszállítási szolgáltatási szerződéskötéssel kapcsolatos problémájukkal.

A cégek képviselőinek, az egyéni vállalkozóknak az volt a gondjuk, hogy ettől az évtől kezdve szemétszállítási közüzemi szerződést kellett (volna) kötniük a szolgáltatóval azoknak a cégeknek, vállalkozóknak is, amelyeknek, akiknek a székhelye például egy már közüzemi szerződéssel rendelkező magánszemély házában található. Egy ilyen cég többnyire a háztulajdonos családi vállalkozása, ezért is található ott a székhely. Azzal természetesen nincs baj, ha a cég működése valóban szükségessé teszi a szemétszállítási szolgáltatás megrendelését, a baj az, ha a tevékenység alapján erre nem lenne szükség.

A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. a közelmúltban értesítette mások mellett a szerencsi ügyfeleket is arról, hogy április 1-jétől lehetőségük van mentességet kérni a közszolgáltatás, s így a díjfizetés alól. Ehhez a település jegyzőjétől kell igazolást kérniük. A január 1-jétől érvényes díjfizetési mentességet április 15-ig, azaz éppen máig lehetett kérni, amelyik cég, vagy vállalkozó ezt elmulasztotta, annak sajnos ki kell fizetnie az I. negyedéves díjat. Ám a mentességet továbbra is kérvényezhetik, s akkor a jegyzői igazolás kiadásának időpontjától kezdve nem kell fizetniük az egyébként igénybe sem vett szolgáltatásért.
A két szocialista politikus ezúton is kéri a helyi önkormányzatokat, biztosítsanak minél nagyobb nyilvánosságot ennek a lehetőségnek, mert lehet, hogy vannak olyan cégek, vagy egyéni vállalkozók, akiknek a figyelmét elkerülte a ZHK ezzel kapcsolatos értesítője.

Kapcsolódó párttagok