mszp.hu | Belföld
2021. december 17. 15:58

Van Magyarországon munkaerő-tartalék!

Van Magyarországon munkaerő-tartalék!
Magyarországon van munkaerő-tartalék: 94 ezer ember keres állást már több mint egy éve, 17%-kal több, mint tavaly ilyenkor – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában pénteken. Mit csinált a kormány 2010 óta, hogy ennyi szakképzetlen ember, fiatal és 55 év feletti van munka nélkül? – tette fel a kérdést.

Elmagyarázta: a tartósan állást keresők csaknem 30%-a 25 év alatti és még OKJ-s képzése sincsen, ezen kívül 72 ezer 55 év feletti ember keres több mint egy éve munkát.

„Megint felteszem a kérdést: mi a nyavalyát csináltak 2010 óta? Nem alakították úgy át a szakképzést, az oktatást, bármit, hogy ezek az emberek munkához jussanak!” – ostorozta a kormányt.

„Miért stadionokba ölték a pénzt? Miért nem munkásszállókba, hogy a magyar munkaerő legyen olyan mobilis, hogy oda tudjon menni, ahol a munka van?” – folytatta a kérdezést.

„Rendkívül felháborítónak” nevezte Palkovics Imrének, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnökének kijelentését, hogy aki akar, 2-3 két három hónap alatt talál munkát.

„Hol él Palkovics Imre? Biztos, hogy nem ebben a valóságban, amit mi tapasztalunk! (...) Több mint 14 hónapig keresnek állást emberek!” – fakadt ki Komjáthi, hozzátéve: véleményével egyetértenek a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetői is.

Elmondta strukturális munkaerőhiány és munkanélküliség van, az ország egyik felén az egyik, a másikon a másik.

A munkavédelem kérdésére áttérve megengedhetetlennek nevezte, hogy a kormány 89 stratégiai partnerénél három év alatt összesen 250 munkavédelmi ellenőrzés volt, vagyis átlagban évente egy.

„Attól nem fognak elmenni ezek a cégek, hogyha betartatjuk velük az előírást!” – hangsúlyozta.

Ne azért jöjjön Magyarországra egy cég, mert itt kiszolgáltatottak a munkavállalók és nem kell munkavédelemre költeni, hanem azért, a kormány például segít nekik az infrastruktúrafejlesztésben, a tudástranszferben, vagy odatelepíti a képzést – sorolta a lehetséges intézkedéseket.

Astratégiai partnerekkel kötött szerződéseket meg kell tölteni tartalommal. Ezek a vállalatok milliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből, legyen átlátható, amit csinálnak – követelte.

Felidézte: a fideszes parlamenti képviselők „röhögve söpörték le az asztalról” a magyar dolgozók védelmében tett szocialista javaslatot, hogy két évre legyen eltiltható mindenféle magyar és uniós támogatástól az a cég, amelyik súlyosan megsérti a munkaügyi és munkavédelmi előírásokat.

Kérdezték az elnökhelyettest egy, a napokban közölt, az ellenzékre kedvezőtlen állítólagos közvélemény-kutatási eredményről is.

Erről elmondta: az embereket a piacokon és a gyárkapukban a közvélemény-kutatásoknál sokkal jobban érdekli, hogy keveslik a munkabért, rosszak a munkakörülmények, és elszálltak az élelmiszerárak.

„Egyetlen percet sem vesztegettünk el” – hangsúlyozta az ellenzék munkájáról az MSZP nevében nyilatkozva. „Mi ott vagyunk folyamatosan az utcán!”

Szemléltetésképpen ismertette: a minap reggel fél 8-kor Kunhalmi Ágnes társelnökkel a nyíregyházi piacon kezdték a napot, 10-kor már Győrtelken pakoltak szociális tűzifát az MSZP elnökségi és frakciótagjaival, aztán Nyírbátorban voltak egy konferencián Tóth Viktor ottani jelöltjük mellett, majd este Miskolcra mentek. „Egész nap megyünk” – mondta az elnökhelyettes.

Kapcsolódó párttagok