mszp.hu
2015. augusztus 27. 12:24

Van még a megyénkben jogtalan végkielégítési ügy!

Halmi József, az MSZP Szabolcs – Szatmár Bereg megyei alelnöke, felszólította Tilki Attilát a Fidesz megyei elnökét, hogy nyilatkozzon, van még a megyében Simon Miklóson kívül olyan fideszes politikus, aki - a 2011-es, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény rendelkezésével szemben – távozó polgármesterként végkielégítést kapott, pedig országgyűlési képviselői jogviszonyt létesített.

A szocialista politikus emlékeztetőül elmondta, bár korábban Simon Miklóst az elmutyizott milliók visszaadására szólítottuk fel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal nem találta törvénysértőnek a nyírbogáti önkormányzat döntését, amellyel a feleség indítványára milliós végkielégítést is megszavaztak a szabadságmegváltás mellett Simon Miklósnak.

A Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét is megkereste július közepén a Kelet – Magyarország Szerkesztősége, azt tudakolva, „hogyan lehetséges, hogy álláspontjuk szerint jogszerű volt a kifizetés, miközben egy 1994-es jogszabály és a 2011-es, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény sem engedélyezi a végkielégítést, amennyiben a távozó polgármester országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít.

A válasz elég érdekes, idézem:

– Hát éppen ez az! A juttatás valóban nem illeti meg a távozó polgármestert, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít. Dr. Simon Miklós esetében azonban erről szó sincs, hiszen ő már jóval korábban felhatalmazást kapott a választóktól a parlamenti pozíció betöltésére, nem azután vállalta a megyében élők képviseletét, miután 13 év után búcsút intett a polgármesteri széknek! – magyarázta a jegyző.”

Mára már az Együtt is felszólította Polt Péter, legfőbb ügyészt, hogy menessze a nyírbátori ügyészt, amiért nem indított eljárást Simon Miklós fideszes képviselő, volt nyírbogáti polgármester végkielégítésének ügyében. A párt feljelentést tett az ügyben, de a Nyírbátori Járási Ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította azt. Felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy ha "nem az ő utasítására" utasították el a beadványt, akkor fegyelmivel menessze a járási vezető ügyészt.(Budapest, 2015. augusztus 18., kedd - MTI)

Információink szerint nincs egyedül Simon Miklós, aki megyei fideszes országgyűlési képviselőként a polgármesteri székéből felállva – jogtalanul - végkielégítéssel is élt.  – jelentette ki Halmi József.

Halmi József, megyei alelnök megkérte a megyei sajtó képviselőit, hogy működjenek közre, és az ügy további felgöngyölítése céljából nyilatkoztassák meg Tilki Attilát, a Fidesz megyei elnökét, és országgyűlési képviselőt, történt-e a Simon ügyhöz hasonló eset mással közülük.