mszp.hu
2020. február 21. 16:47

Van megoldás a lakhatási válságra, van segítség a magas albérletárak ellen - erről beszéltem a Klubrádióban. Hallgassátok meg!

Van megoldás a lakhatási válságra, van segítség a magas albérletárak ellen - erről beszéltem a Klubrádióban. Hallgassátok meg!
Bérlakásprogramot építenénk a 2022-es kormányváltó programba. Mára ugyanis annyira elszabadultak az ingatlanárak és az albérleti díjak, hogy a fiatalok havi fizetésének a felét is elviheti csak a lakhatásuk megoldása. Ahol lenne a képzettségüknek megfelelő munka, ott nem tudják megfizetni az árakat.

Pedig nem is olyan nehéz ezen változtatni: Nyírbátorban például nyárra elkészül 70 bérlakás, hogy aki ott talál munkát, tudjon ott is lakni.

Mert nem minden fiatal pár veheti igénybe a fideszes családtámogatásokat, nem mindenki hajlandó gyermekeket vállalni hitelért. De nekik is esélyt, lehetőséget kell adni a lakhatásra, ebben pedig a kormánynak is szerepet kell vállalnia! Azon dolgozunk, hogy az ellenzéki együttműködésben megtaláljuk erre a megoldást. Már csak két évet kell kibírni! Kormányváltásra van szükség, s akkor ez azonnal rendbe tehető.

Nyírbátorban nem állami vagy uniós forrásból, hanem az önkormányzat saját bevételéből épülnek az új bérlakások, így az önkormányzat szociális szempontokat és a család jövedelmi viszonyait is figyelembe veheti a bérleti díj megállapításánál.

Ezért tartjuk aljas merényletnek, amit az iparűzési adó átalakításával a kormány tervez: elvonná azt az önkormányzatoktól, hogy aztán mutogathasson: lám, most nyertek, és máris megszorítanak! Ez a bosszú az önkormányzati vereségeikért.

Ha adót akar csökkenteni a kormány, miért nem a munkabért terhelő járulékokat és adókat csökkenti? Az iparűzési adó csökkentése a vállalkozásoknak persze nem rossz, mégis érthetetlen, hogy a Fidesznél kizárólag a multik érdekei érvényesülnek. Pedig a kormány két legyet is üthetne egy csapásra, ha beszállna a bérlakásprogramba: helyben tarthatná a fiatalokat, a munkaerőt – ami a vállalkozások érdeke is – közben pedig szociális szempontból segítené a fiatalok boldogulását.

Kapcsolódó párttagok