mszp.hu | Belföld
2021. február 09. 11:34

Van megoldás az oktatásba és az egészségügybe vetett bizalom visszaadására

Van megoldás az oktatásba és az egészségügybe vetett bizalom visszaadására
Az MSZP kiáll az egyetemek és az emberek követelései mellett.

A társadalmi problémák megoldását, mint például az egyetemek, köztük az SZFE helyzetének rendezését vagy éppen az egészségügyét mindenekelőtt hiteles, valós kommunikációra kell építeni – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd reggel az ATV Start című műsorának vendégeként.

„Amennyiben jövőre kormányra tudunk kerülni, egy új, állami SZFE-t fogunk létrehozni, ami teljesen függetlenül és autonómiáját megtartva tud működni. Ezt a 156 éves intézményt most életben tartja az újonnan alakult egyesület, és jól teszi! Mi mindent meg fogunk tenni, hogy ez folytatódhasson” – ígérte Kunhalmi.

Az egyesület erzsébetvárosi épületéről elmondta, egy nyílt pályázaton kapta meg azt a mostani fenntartó színművészeti civil szervezet, melyen egyébként nem indult az amúgy biztos helyen működő erzsébetvárosi Molnár Antal zeneiskola. „Az épület fenntartását nem ajándékba kapja a FreeSZFE Egyesület, hanem kőkeményen fizetnek érte piaci alapon, és nem is keveset: kétmillió forintot havonta. Nem véletlenül hozták létre azt az alapítványt, ahol adományokat várnak annak érdekében, hogy fenntartsák azt a 156 éves szellemiséget, amelyet ez a kormány szeret leköpni. Helyes, hogy ezzel szemben a tanárok és a diákok ezt ápolják”.

A szocialista politikus állítja, a fideszesek Erzsébetváros elleni közleménye tehát „merő hazugság”, nem kevésbé, mint azok a „sötét uszítások”, melyek alapján a korábbi és a mostani válság kapcsán a fideszes honatyák akár testi sértéssel is nőkre támadnak ahelyett, hogy méltó módon és szakmailag magas szinten oldanák meg a problémákat, mint például az oltási káoszt.

„Személyeskedésbe nyúlóan is van képük támadni. Budai Gyula, fideszes képviselő például annak idején mellkason vágott, most verbálisan támad egy ATV-s interjú miatt, miközben nagyon sok hír kering arról, hogy sokakat úgy hívtak be oltásra, hogy mégsem tudtak nekik oltóanyagot adni. Hiába oltották be sikeresen pont az ő 90 éves apját, a regisztráció láthatóan nem működik jól, oltási terv nincs, a logisztika pedig elégtelen”.

Kunhalmi aláhúzta, nincs egy, a lakosok, a háziorvosok és minden érintett által transzparensen nyomon követhető olyan útmutató, amely alapján a tömeges oltást a megfelelő színvonalon szervezni lehetne. „Az MSZP egészségügyi kabinetjében az az álláspontunk, hogy a szűrővizsgálatokhoz hasonlatosan lehetne egy behívót küldeni tájékoztatásképpen minden állampolgárnak, hiszen alanyi jogon jár mindenkinek az egészség védelme. Egy tájékoztató levelet kaphatna mindenki: erre kéne pénzt áldozni, nem egyéb nemzeti konzultációkra. Ennek lenne értelme, mert sokan a tájékozatlanság miatt nem tudják, hogy mikor, hova menjenek, ezen a módon pedig már lehetne egy ütemezést is mutatni nekik” – mondta az MSZP társelnöke.

 

Kapcsolódó párttagok