mszp.hu | Belföld | parlament
2015. június 29. 17:34

Vannak-e tudatmódosító jövedelmek? - Országgyűlés

A kormányzat és a szélsőjobboldal versengése, tudatmódosító jövedelmek, menedékkérők, a tatabányai Szent Borbála kórház, az állami földek hasznosítása, pofon az információszabadságnak, a légierőt ért hatalmas veszteségek. Ülésezett a parlament.

Nem a gyűlöletkeltés a válasz a menedékkérők problémájára

A külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalására reagáló Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a Magyarországra az idén belépett több mint 60 ezer migráns csaknem 90 százaléka már nem tartózkodik Magyarország területén. Az Európai Tanácsban létrejött egyezség alapján várhatóan nem küldenek vissza menedékkérőket Magyarországra, de ennek az az ára, hogy Magyarország itt tartja és regisztrálja a határt átlépőket - fejtette ki. A politikus szerint a kérdésre "nem a gyűlöletkeltés a válasz", a problémára a kerítés nem ad megoldást, hanem fokozza az emberekben a félelmet. A képviselő azt kérte a Háztól, hogy tárgyalja meg és fogadja el pártja javaslatcsomagját, amely alapján 22 milliárd forintból megerősítenék a bevándorlási hivatalt, az ellátószervezetet és a határrendészetet.

A kormánynak nem a szavazatokért és nem a Jobbikkal kellene versengenie

Tóbiás József a kormány bevándorláspolitikát bírálva azt mondta, a kormánynak nem a szavazatokért és nem a Jobbikkal kellene versengenie. Jó lenne, ha eljönne a józan ész kora - hangoztatta. Hozzátette: ha egyszerű választ ad a kormány egy nagyon bonyolult problémára, akkor nem tesz mást, minthogy verseng a szélsőjobboldallal abban, hogy ki tud primitívebb, butább választ adni erre az egész Európát érintő kérdésre. Bírálta a kerítésépítés tervét, mondván a kormánynak garantálnia kell az EU-ban a szabad mozgás lehetőségét is. Közös uniós megoldást szorgalmazott, és azt kérte, hogy a parlament támogassa pártja költségvetési törvénymódosítását, amellyel 22 milliárdot adnának a határrendészeti szerveknek.

Mikor lesz újra gyógyítás a tatabányai Szent Borbála kórház üres pavilonjában?

Lukács Zoltán azt kérdezte, miért áll üresen a tatabányai Szent Borbála kórház hónapok óta megépített új pavilonja. Felidézte, hogy még a szocialista kormány döntött az új belgyógyászati tömb építéséről. A műszaki átadás nyolc hónapja megtörtént, de a pavilon azóta is üresen áll, semmilyen gyógyító munka nem folyik - jegyezte meg, majd kitért arra is, hogy jelenleg egy kamion hátuljába rángatják a betegeket CT-vizsgálatra. Mikor lesz újra gyógyítás az érintett tömbben? - kérdezte.

Csalás és hazugság jellemzi az állami földek hasznosítását

Gőgös Zoltán szerint csalás és hazugság jellemzi az állami földek hasznosítását. A politikus egy nagyesztergári esetről beszélt, ahol egy már régóta az állami földeken jelentős állatállományt tartó vállalkozás elesett a földtől, ahhoz "fideszes kapcsolatokkal rendelkezők" jutottak hozzá.

Vannak-e tudatmódosító jövedelmek?

Burány Sándor arról beszélt, hogy Matolcsy György és Gerhardt Ferenc, a jegybank elnöke és alelnöke mintegy 26 millió forintot kaptak különböző alapítványoktól, de ezt nem tüntették fel a vagyonnyilatkozatukban. A bűncselekmény tényét az ügyészség is elismerte, de közleményükben azt írják, hogy a "feljelentett személyek a tiszteletdíjjal közvetlen kapcsolatba nem kerültek, az összegek a tudatukban saját jövedelemként nem jelentek meg. Így arra következtetni, hogy a valótlan adatok szolgáltatását tudatuk átfogta volna nem lehet" - idézte a határozatot a képviselő. A politikus azt kérdezte, hogy az ügyészség szerint Matolcsy György valóban nem volt tudatában annak, hogy mintegy 14 millió forintot keresett illetve ha tudatában volt és nem vallotta be, akkor az miért nem bűncselekmény.

Kik azok a gazemberek?

Tóth Bertalan azt firtatta, kik azok, akik ellen kifakadt a fideszes Tiffán Zsolt a támogatások felhasználása miatt. Indítanak-e vizsgálatot az ügyben? - kérdezte. Szóvá tette azt is, hogy lassan halad a 25 milliárd forintos Ős-Dráva-program.

Újabb pofon az információszabadságnak!

Szabó Sándor az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításáról kérdezett. Szerinte a javaslat jelentősen megnehezíti az adatkérők helyzetét. Elmondta, hogy a közfeladatot ellátó hatáskörébe tartozó döntést előkészítő adat tíz évig nem lenne nyilvános. A jövőben fizetni kell azért az adatkérésért, amely aránytalan munkavégzéssel jár - tette hozzá.

Vállalja a felelősséget a légierőt ért hatalmas veszteségekért?

Három hónap alatt négy meghibásodás, baleset a légierőnél - mondta Demeter Márta, aki szerint nem egy szerencsétlen véletlensorozatról van szó, a történtek súlyos rendszerhibák tünetei. Mit tesz e folyamat megállításáért, ugye, nem várja meg, hogy a kialakult körülmények pilóták életébe kerüljenek? - kérdezte a honvédelmi minisztertől.

Ki mit fejleszt?

Bangóné Borbély Ildikó azt kifogásolta, hogy már így is "megszámlálhatatlanul" sok állami vezető, államtitkár, helyettes államtitkár van Magyarországon, most pedig újabb fejlesztési miniszteri biztosokat nevez ki a Miniszterelnökség vezetője.