mszp.hu | Belföld
2024. március 15. 18:15

Vannak olyan nemzetpolitikai kérdések, melyeket nem lehet pártpolitikai kérdéssé tenni

Vannak olyan nemzetpolitikai kérdések, melyeket nem lehet pártpolitikai kérdéssé tenni
Erdélyből jelentkezett be Molnár Zsolt péntek reggel a március 15-i nemzeti ünnep napján az ATV Start című műsorában. Az MSZP pártigazgatója az 1848-49-es forradalom máig érvényes üzeneteiről és a pártja által gyűjtött adományról is beszélt.

A szocialista politikus elmondta, nem politikusként kezdett Erdélybe, Székelyföldre járni, jelen helyzetben pedig relevánsabb az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöki pozíciója, mint országgyűlési képviselői vagy pártigazgatói posztja.  

Molnár Zsolt szerint fontos, hogy a baloldal visszafoglalja a nemzet fogalmát, ez azonban nem a jobboldal kirekesztését jelenti, hanem azt, hogy világossá kell tenni, vannak olyan nemzetpolitikai kérdések, melyeket nem lehet pártpolitikai kérdéssé tenni. 

Gábor Áron, Táncsics Mihály, Széchenyi István vagy Kossuth Lajos értetlenül állna a jelenlegi helyzet előtt, amikor ketté van szakítva a nemzet. A ‘48-49-es szabadságharc fontos tanulsága az is, hogy magyar és nem magyar anyanyelvűek közösen tudtak küzdeni a kitűzött célért, ugyanis mindannyiuknak magyar szíve volt. 

A kormány politikájának egyetlen sikeres része a nemzetpolitika, a Kárpát-medencéért kétséget kizáróan sokat tesz a miniszterelnök, sőt, többet is, mint a magyarországi magyarokért. A magyar köztársaság határain belül élők számára világos kell, hogy legyen, nemzeti sorskérdésekben a baloldalra is lehet számítani. Ez pedig a több mint ezer éves magyar történelem iránti tisztelet miatt van így. 

Molnár Zsolt a napokban a Tamási Áron Gimnázium épülete előtt mondta el, átadta az intézmény igazgatójának azt az 1 millió forint adományt, melyet a kollégiumi tragédia kárenyhítésére gyűjtött párttársaival. Az MSZP pártigazgatója szerint ez az egymillió forint segítséget nyújthat abban, hogy iskolai felszereléseket, bútorokat kaphassanak a diákok. Az MSZP közössége ezt az egymillió forintot gesztusértékkel is adta. 

A szocialista országgyűlési képviselő szerint közvetlen képviseletre van szüksége a határon túli magyarságnak a magyar parlamentben, ugyanis, ha szavaznak, akkor meg kell teremteni a lehetőséget, hogy közvetlen képviselethez is juthassanak. Molnár Zsolt erdélyi látogatásai alkalmával ennek lehetőségeiről is beszél a helyiekkel. Fontos volna, ha a székely és felvidéki magyarok saját, maguk közül kikerülő képviselőre szavazhatnának, akik aztán elmondhatják véleményüket a magyar parlamentben. Erre van nyitottság az ellenzéken belül is, azonban biztos nem rövid távon fog ez megoldódni, de a folyamatot mindenképp el kell kezdeni. 

Kapcsolódó párttagok