mszp.hu | Belföld
2024. május 09. 14:18

Vannak olyan szavazók Józsefvárosban, akik kifejezetten baloldali politikára vágynak

Vannak olyan szavazók Józsefvárosban, akik kifejezetten baloldali politikára vágynak
Az MSZP-nek vannak támogatói, szavazói a VIII. kerületben, akik kifejezetten vágynak a baloldali politikára, baloldali értékekre, és egy politikai párt nem engedheti meg magának, hogy nem indul el a választásokon. Pikó András polgármester két választást hagyott a szocialista képviselőknek: vagy nem szólnak bele a kerület ügyeibe, vagy képviseletet nyújtanak a józsefvárosiaknak, akik vágynak a baloldali politikára – mondta Veres Gábor, az MSZP józsefvárosi elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

2019-ben az MSZP kezdeményezte azt az együttműködést, amely által Pikó András polgármesteri címet tudott szerezni a VIII. kerületben. „A választási győzelem után Pikó András egy kicsit másképp kezdte értelmezni a demokratikus normákat, mint ahogy azt mi képzeltük. A covid-járvány alatti egyedül történő döntéshozatali rendszert egyre kijjebb tolta. Az utóbbi években nagyjából semmilyen információt sem kaptunk semmiről.”

A szocialista önkormányzati képviselő szerint ők mindent megtettek azért, hogy a polgármestert rávegyék, ossza meg az előterjesztéseket, hiszen együtt kellett biztosítani hozzá a többséget. De erre sem volt hajlandó Pikó András. Az MSZP képviselői így is majdnem minden előterjesztést megszavaztak, folyamatosan támogatták Pikót.

Az MSZP végig az együttműködés híve volt Józsefvárosban is, 2023 őszén arra kérték a többi ellenzéki pártot, és Pikó Andrást, hogy kezdődjenek tárgyalások a közös indulásról. Pikó András ezt akkor még „korainak” titulálta, és januárra tette át a tárgyalásokat. Eljött a január, a tárgyaláson, melyen az MSZP is részt vett, Pikó András feltételeket szabott. Az egyik az volt, hogy Pikó megnevezett három jelenlegi szocialista képviselőt, akik szerinte nem lehettek volna a tagjai a következő testületnek. 

Veres Gábor szerint nincs arra példa, hogy egy polgármester, aki széleskörű együttműködést szeretne maga mögött tudni, ilyen feltételt szabjon. Veres Gáborék azt kérték az első tárgyalás után, hogy gondolja át ezt az „ajánlatot” Pikó András, mert ez elfogadhatatlan. „Nincs értelmezhető magyarázata annak, hogy mivel jobb, ha egy teljesen ismeretlen szereplő indul el ezekben a körzetekben, ahelyett, hogy a 2019 óta bizonyító jelöltek indulnának.” 

Az MSZP végül 11 körzetben indít jelöltet, akik közel sokan civilek, de vállalták, hogy az MSZP logó alatt indulnak, és a polgármester-jelöltnek, Szili-Darók Ildikónak is nagyon gyorsan összegyűltek az ajánlásai. „Meggyőződésem, hogy ezt a helyzetet nem mi akartuk, és nem mi miattunk állt elő. Az, hogy ebben a történetben idáig jutottunk, azt nem az MSZP, és nem a párt támogatói indikálták, hanem kizárólag Pikó András.”

Kapcsolódó párttagok