2012. szeptember 24. 11:11

Varga István mondjon le!

Füvesi Sándor, az MSZP orosházi önkormányzati képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja a legutóbbi testületi ülés elején, napirend előtt szót kért, és lemondásra szólította fel a fideszes Varga István országgyűlési képviselőt, aki a családon belüli erőszak témájában tett parlamenti felszólalásával híresült el.

Füvesi Sándor napirend előtti felszólalása, 2012. szeptember 21-én:

Tisztelt Képviselő-társaim!

Állást kell foglalnunk Varga István fideszes képviselő múlt heti parlamenti förmedvénye kapcsán.Ki kell mondanunk, hogy ilyet nemcsak országgyűlési képviselőként, de emberként sem mondhat.Nem mondhat olyat, hogy „az anyáknak … elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak − Varga István szerint −, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.” Ez az érvelés, amit Varga István fideszes politikus előadott, nemcsak hamis, hanem embertelen is. E szerint 1. a nő nem dönthet szabadon, szüljön! 2. azért is szüljön legalább 3-4-5 gyereket, hogy a családon belüli erőszakot „megússza”, mivel ebben az esetben ez − Varga István fideszes képviselő szavai szerint − „fel sem merülhet”.

Ez a felszólalás − és persze a Fidesz hozzáállása, amivel a családon belüli erőszak témáját az éjszakai órára száműzte − óriási felháborodást keltett. Utólag próbálják menteni a menthetetlent, de hiába. Itt egy lépés lehet már csak elfogadható, ha Varga István levonja a konzekvenciákat, és visszaadja az országgyűlési mandátumát. Erre az MSZP orosházi szervezete e hét hétfőn felszólította, örülök, hogy legalább élő adásban ezt el tudtam juttatni a város adófizető polgárai által fenntartott közmédia csatornáján az orosháziakhoz, ha már a városi internetes oldalon ezt sem közölték le.

Vasárnap délután Budapesten, a Kossuth téren civil jogvédő csoportok tüntetést szerveztek Varga István és a Fidesz ellen. Többedmagammal ott voltunk, és kinyilvánítottuk, hogy Varga István Orosháza szégyene! Néhányat említek a többi feliratból, amit ott láttam:

Nem vagyunk tojótyúkok!

Isten, haza, családon belüli erőszak!

A méhem nem eladó!

Ti már nagyon terhesek vagytok nekünk!

Gyereket csinálni mindenki tud, de felnevelni…

3-4-5 gyereket? Ezt is a 47 ezerből?

Neked szüljek?! Azt elbaltáztad!

A tüntető nők ilyen kék papír tenyereket is osztogattak, amire az van ráírva, hogy „NEM”. Kérem, csatlakozzunk hozzájuk! Kérem, mondjunk mi is közösen nemet erre a gyalázatra, és szólítsuk fel Varga István fideszes képviselőt, hogy mondjon le a mandátumáról!

A városunkért, a becsületünkért, az alkotmányos jogokért, és azért, mert mi képviselünk harmincezer embert. Orosházáért.